Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ultra-DM ett riktigt kraftprov

Årets tuffaste DM-distans blev ett riktigt kraftprov, när Ockelbo OK:s rutinerade stab arrangerade ultratävlingen i Gästriklands kanske mest utmanande orienteringsterräng, den vid Häståsen och Rönnåsen.
De kuperade och bitvis svårlöpta markerna med koncentrationskrävande kartläsning tog sin tribut i långa loppet.

Annons

Två som fick erfara detta var Erik Boman, Gävle och Fredrik Ingelsson, Rehn, som efter sina strålande insatser i Jukolakavlen för några dagar sedan var favoriter till DM-tecknen i H 21. Båda hängde som väntat med i tätgruppen länge, men föll igenom ordentligt på slutet.

Eftersom det var ett öppet DM fanns Gävlebaserade Södertälje-duon Kent Ohlsson och Jakob Enmark med bland de som höll farten uppe över alla de 18 kilometerna. Det var Kent som planenligt nådde målet först, tolv sekunder före Anders Johansson, Rehn, som oväntat blev hälsingemästare. Enmark blev trea, precis halvminuten efter sin klubbkamrat.

Och bara minuten senare anlände gästrikemästaren, som överraskade stort med sitt starka lopp, Gävle OK:s unge Albin Sjöhed. 21-åringen hängde med tättrion förbi 25 kontroller, men tappade en minut alldeles på slutet, bland höga åsar och djupa gropar i den säregna naturen i Ol-Larsberg.

Även i damklassen var det unga utropstecken. Tävlingen vanns programenligt av 18-åriga dalatjejen Erica Edman. Sex minuter senare kom bästa gästrikarna, blott 16-åriga(!) tvillingarna Johanna och Jennie Börjesson-Eriksson, Storviks IF. De hade kommit överens om att göra en blomqvistare, dela DM-segern. Men arrangörerna lät dem inte målstämpla samtidigt, så nu blev Johanna den som fick DM-guldet. Ett bra tips är att nästa gång blir det Jennie...

17-åriga Emma Bengtsson, Årsunda, spurtslog vältränade 43-åringen Anna Berggren i kampen om bronset. Jo, så var det. Det finns nämligen knappt några aktiva i D 21-åldern i Gästrikland och Hälsingland.

För ungdomarna tävlades det i Brödkampen, som var tredje etappen i klubbtävlingen Trimtex Cup. Den domineras av Gävle OK, som dock fick nöja sig med en individuell klasseger denna gång genom Ebba Ottosson i D 12. Bästa gästrike var även Jakob Sjöberg, tvåa i H 14 efter en Stockholmskille.

Bland de som imponerade mest var hemmaklubbens Eric Hallner i H 12 och Hammarens Cornelia Ivarsson i D 14, som båda redan är drivna i konsten att hantera karta och kompass.

Mer läsning

Annons