Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna i fokus i Årsundarundan

/
  • Segrarna i Gästrike cups andra deltävling. Bakre raden, från vänster: Oskar Persson, Emma Hållström, Moa Karlsson, Jakob Sjöberg. Främre raden, från vänster: Eric Hallner, Julia Näslund, Linnea Westin och Melker Sund

Under fredagen avgjordes Årsundarundan, årets andra deltävling i Gästrike Cup för distriktets ungdomar och där de äldre denna gång fick lite mindre uppmärksamhet.

Annons

500 löpare deltog i Årsundarunda som var ett mycket trevligt arrangemang med upplägg enligt den nya KIDS-modellen.

Hemmalöparen Oskar Persson visade att det inte var en tillfällighet i premiären och tog en ny fullpoängare som tvåa bakom duktige Simon Dalberg, Nolaskogsarna.

Träningsflitige och snabbspringande Emma Hållström tog även hon sin andra 20-poängare när hon slutade tvåa, endast tolv sekunder bakom Hanna Kjellin, Forsa OK.

I klassen D14 har Storviks Moa Karlsson tagit ett stort steg framåt och hon vann med 1.39 före premiärsegraren Emma Lilje. Kul fajt att vänta där alltså.

H14 har en klar favorit i Jakob Sjöberg som denna gång vann med hela 3.17 före hemmalöparen Adam Hodin. OK Hammaren fick med sig två klass-segrar då Julia Näslund tog sin andra raka i D12 och Melker Sund segrade i H10.

H10 har många nya namn till start och den klassen är nog mest svårtippad. I H12 segrade Eric Hallner med stor marginal i sin första deltävling för säsongen och i D10 blev det Valboseger i form av Linnéa Westlin som kom tvåa efter Moa Bergkvist, Korsnäs IF OK.

De äldre klasserna hade en liten undanskymd roll den här dagen men en uppmärksammad start var det för skidtjejen från Gävle, Maria Nordström, som normalt åker skidor för Ulricehamn. Hon blev bästa gästriketjej som tvåa bakom Johanna Lindberg, Domnarvets GOIF.

H21 dominerades stort av Malung-Skogsmårdarna som hade inte mindre än nio löpare bland de elva bästa. Lasse ”Jabba” Jansson blev bäste gästrike med en sjundeplats.

D18 slutade med en överlägsen seger för Johanna Börjesson-Eriksson som var hela 3.28 före tvåan i mål. Gävleseger blev det i H18 för Mårten Olsson som vann med över minuten.

Gästrikeklubbarna gör i år en stor satsning mot ungdom för att locka nya familjer till sporten. Håkan Persson är drivkraften bakom det här projektet där tävlingarna anpassas för att passa alla.

– Vi gör hela arrangemanget mer tillgängligt där exempelvis avstånd och starttider anpassas för att alla ska kunna delta, säger han.

Ofta har det varit långa avstånd mellan parkering och arenan och från arenan till start. Det minskar man nu som ett av flera kriterier för att få KIDS-stämpla sin tävling.

– Ibland har banan som barnen ska springa varit kortare än avståndet till start men nu komprimerar vi det rejält. Det gör också att många äldre som kanske drar sig för de långa avstånden till start nu kommer till start oftare, menar Håkan

Starttiderna är också något som varit ett problem då vuxna som vill skugga sina barn eller följa till start inte själva har hunnit springa.

– Här blir det fri starttid för kortklasserna och sedan anpassar man starttiderna för övriga klasser så man hinner med, säger Håkan.

Ett lysande exempel på detta var just Årsundarundan där man verkligen tänkt till. Med starttiderna isärdragna och ungdomarna sist så blev det komprimerat och bra där många kom i mål på kort tid och där prisutdelningen inte blev långdragen. Något för andra arrangörer att ta efter.

Mer läsning

Annons