Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Playoff-möte i terrorns skugga

/
  • Landslagskaptenen Zlatan Ibrahimovic bor och spelar i det terrordrabbade Paris.

Kvällens EM-kvalmöte på Friends Arena avgörs i skuggan av terrordåden i Paris.
Det var aldrig aktuellt att skjuta upp matchen.
Men de svenska och danska spelarna kommer att bära sorgeband för att hedra offren för attackerna.
"PrayforParis (be för Paris)", skriver lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic i en hälsning till sin hemstad.

Annons

Svenska fotbollförbundet har, i samråd med polisen, beslutat att skärpa säkerhetsarbetet kring playoff-matchen i Solna som har avspark klockan 20.45.

– Vi jobbar som vi brukar med säkerheten, fast vi spetsar till det lite till. Det innebär att vi ökar bemanningen i spärrarna och gör fler visiteringar. Allt för att öka säkerheten för åskådarna, säger förbundets säkerhetsansvarige Anders Sigurdson till TT.

Danska fotbollförbundets ordförande Claus Bretton-Meye känner sig trygg med säkerhetsläget.

– Jag litar på att de svenska och danska säkerhetsmyndigheterna har full kontroll på situationen och garanterar de bästa förutsättningarna för laget och våra fans – både före, under och efter matchen i kväll och på tisdag, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Spelarna visar stöd

Förutom att spelarna bär sorgeband kommer offren för Paris-dåden även att hedras med en tyst minut före avspark. Lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic är en av flera svenska landslagsspelare som redan har gått ut i sociala medier och visat sitt stöd för de drabbade.

"PrayforParis", skriver PSG-stjärnan på Instragram.

Anfallskollegan John Guidetti skriver:

"Be för Paris, Libanon, Syrien, Irak och alla andra länder som upplever hatet och vreden från terrorismen. Hat generar hat, kärlek genererar kärlek".

– Jag tror inte att någon spelare behöver få någon särskild information. Alla har tagit del av det på sitt sätt. Men vi tycker naturligtvis alla att det är djupt tragiskt, säger kommunikationschefen Niklas Bodell.

Normalt brukar förbundskapten Erik Hamrén offentliggöra startelvan vid lunchtid på matchdagen. Men via förbundets Twitter-konto meddelar Hamrén att han håller på startelvan till 90 minuter före avspark. Spelarna har dock informerats om hur laget formeras.

"Skakar om det öppna samhället"

I sommar avgörs fotbolls-EM i Frankrike och finalen den 10 juli är planerad att spelas på Stade de France, stadion som var ett av målen för terrorattackerna mot den franska huvudstaden som krävt minst 128 dödsoffer.

Frankrikes president Francois Hollande var en av de 80 000 åskådarna som hörde explosionerna just utanför jättearenan, där Frankrike spelade mot Tyskland i går kväll.

– Det här påverkar naturligtvis och kastar en skugga över arrangemanget. Det blir ytterligare något för arrangörerna att jobba med, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till TT.

– Det här skakar om hela det öppna samhället. Men jag tror att fotbollen kan fungera som en enande kraft.

Mer läsning

Annons