Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reander vill bli klubbdirektör i Brynäs

I november begärde han utträde ur Brynäs IF:s styrelse och Brynäs Arena AB. Nu vill Jan Reander, 65, Vaxholm, bli verkställande direktör efter Kent-Åke Eriksson. – Jag kan bekräfta att jag har sökt jobbet, säger Reander till Sporten. Källor till Sporten gör också gällande att Reander kommer att föreslås till ordförande, om han inte blir vd, vid årsmötet i juni.

Annons

Jan Reander är en mycket känd idrottsprofil. Under ungdomsåren aktiv inom hockey som fotboll och spelade på elitnivå i Brynäs.

I sitt yrkesverksamma liv har han varit vd för Mitsubishi, Hyundai, Fiat, Alfa-Romeo och MG/Rover.

Reander kuppades in i styrelsen vid årsmötet 2006. Han avgick i november 2007 samtidigt som han i ett ”öppet brev” till styrelsen riktade skarp kritik mot hur föreningen sköttes. Sporten publicerade brevet i sin helhet.

Reander hade fått nog och skrev bland annat i brevet ”att Brynäs operativa ledning, det vill säga klubbdirektören Kent-Åke Eriksson, inte motsvarat de krav som en förenings styrelse måste ställa på en person i denna ställning och måste därför bytas ut”.

Innehållet i det ”öppna brevet” som skakade Brynäs stämmer rätt bra, skulle det visa sig, med den bokslutsprognos Brynäs IF presenterade på en presskonferens 10 maj.

– Ja, tyvärr blev det så, säger Reander.

Reander är i dag bosatt i Stockholm. Nu vill han alltså flytta till Gävle och ta över vd-stolen på Brynäs kansli.

– Jag är intresserad av den här funktionen. Det ekonomiska läget är mycket bekymmersamt och tyvärr går det ut över sporten. Men jag har sökt tjänsten för att jag tror att jag kan klara av det, säger Reander.

Brynäs har tillsatt en t.f. klubbdirektör, Hans-Göran Karlsson, av många tippad som permanent vd. Reanders möjligheter att få tjänsten som klubbdirektör anses därför vara mycket små.

– Det har jag ingen uppfattning om, säger han.

Men Reander har många anhängare bland klubbens medlemmar. Flera källor har till Sporten uttryckt sitt gillande till att Reander vill bli klubbdirektör.

– Reander är en tuff och hård företagsledare med ett stort ekonomiskt kunnande, vilket är precis vad Brynäs behöver, men tyvärr har styrelsen redan bestämt sig för Karlsson, säger en källa till Sporten.

Men, det är nu inte medlemmarna som utser klubbdirektör och styrelsen har efter Reanders avhopp och ”öppna brev” inga höga tankar om Reander. Enligt de källor som Sporten har pratat med har Reander små möjligheter att få tjänsten.

– Ja, han är rökt hos styrelsen, säger vår källa.

– Men en så stark ledarprofil som Reander vill vi ha i föreningen på någon position. Därför kommer vi, om han nu inte mot förmodan blir klubbdirektör, att föreslå honom på årsmötet i juni som ordförande.

Reander själv vill ligga lågt när det gäller posten som ordförande.

– Det har jag inga kommentarer till. Det är något som jag inte känner till, säger han.

Mer läsning

Annons