Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexandra red Järbostoet Da Camielle till hoppfinal

Gävle ryttarsällskaps Alexandra Idehäll gick till final i Flyinge med Järbostoet Da Camielle i unghästchampionatet Breeders Trophy i hoppning för 5-åringar.

Annons

Da Camielle ägs av Järboborna Madeleine Källström och Eva Leljeval. Det 5-åriga stoet är efter Camiell Flamingo Z - Dammen.

Alexandra ”Alex” Idehäll red Da Camielle till finalen i 1.25 meter bedömning A:1a. I första dagens kval var de felfria och den andra omgången blev det ett nedslag. Båda gick i 1.20 bedömning A. På summa fyra fel blev de ett av de 23 ekipagen som gick vidare till finalomgången. Även där fick de en rivning och sammanräknat slutade de på åtta fel och blev trea utanför de 20 placerade.

• Det var väl bra, ”Alex”?

– Jag är jättenöjd med hennes insats. Det är klart att man önskar att vi hade varit placerade, men i det stora hela är jag jättenöjd.

• Varför rev hon?

– Hon var laddad och något svårriden. Och banan var ännu svårare, det var både tekniskt och högt.

Svenskt Avel- och Sportchampionat heter den rena unghästtävlingen inomhus i Flyinge med de avslutande riksfinalerna varje år.

Alexandra red även mamma Yvonne Idehälls valack Carl af Oppeby, efter Cardento - Chapman, i 4-årschampionatet. Av totalt drygt 50 hästar i Sverige var ”Calle” en av de åtta bästa i semifinalen på Strömsholm som gick vidare till finalen i Flyinge.

Finalen gick i två omgångar med bedömning A där Teknik och förmåga samt Ridbarhet bedömdes. I den första omgången, i 1.05, blev det ett nedslag.

– Tyvärr var formtoppen inte den dagen. Alla intryck (på anläggningen och i arenan) hade gjort honom matt helt enkelt, analyserar ”Alex”.

De var precis utanför gränsen för att inte bli ett av de 50 procent bästa ekipagen som gick vidare till den andra omgången.

– ”Calle” tror jag blir den absolut bästa häst jag någonsin har haft, konstaterar ”Alex”.

• Vad händer nu med Da Camielle och Carl af Oppeby?

– Båda kommer att stå inför svårare uppgifter nästa år, men samtidigt står de till försäljning, svarar Alexandra Idehäll med blandade känslor.

Även Gävle ryttarsällskaps Maya Nordlund tävlade sitt sto Abbey Girl hoppning i Flyinge. Det var i 6-årschampionatet. De gick dock inte till final, men fullföljde de två kvalomgångarna där.

Abbey Girl är efter Abke - Landjonker - Argentinus. Maya har ägt och tävlat henne sedan april förra året då hon ropades in på auktion. Efter deltagandet i Scandinavian Open i Falsterbo i juli i år kvalade de till Flyinge genom en felfri 1.30 i Tierp, Gävle och Hudiksvall.

– Av åtta försök gjorde vi sex, varav dessa tre var felfria, berättar Maya.

Cirka 120 sexåriga hästar kvalade runtom i landet. Båda finalkvalen i Flyinge gick i 1.30 bedömning A.

– I kvalomgång 1 hoppade hon så stort och bra att jag inte kunde hålla mig riktigt kvar i sadeln och höll på att ramla av på B-hindret i 3-kombinationen, jag låg på hennes hals. Därför blev det stopp på C som hon rev med huvudet, det blev väntasignal och vi fick ta om kombinationen, men vi kom i mål och så fick vi en massa tidsfel också. Det var helt mitt fel.berättar Maya.

– I kvalomgång 2 var vi felfria! Jag hade då lärt mig vad som kunde hända på 3-kombinationen så jag red annorlunda och vi klarade den.

– Vi fick för många fel i den första omgången sp vi gick inte till finalen. Men det var aldrig tal om annat än att vi skulle starta i den andra. För att vi båda skulle få rutin och självförtroende, dessutom hade vi ju åkt 80 mil.

Abbey Girl står tillsammans med Mayas övriga tre hästar uppstallade på Överboda hästgård i Älvkarleby. Maya själv bor i Gävle. Hon tränar hoppning för Leif Hall i Lervik och dressyr för Ulf Lind på Gävle FRK.

• Vad händer nu med Abbey Girl?

– Hon har nu en lång vintervila, eftersom vi tävlade i somras. Jag ska sedan träna kondition med henne fram till april. Därefter ska jag tävla henne i 1.30 – 1.40 och försöka kvala henne till 7-årsklassen i Falsterbo Horse Show.

FOTNOT: Susanna Wermaeus, Eva Åhlander och Nina Göransson tävlade också med framgång i Flyinge, vilket Sporten refererar från nästa onsdag.

BENGT CARLSSON

Mer läsning

Annons