Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexandra satsar på hästnäringen i Gävle

– Det är verkligen roligt att hästnäringen ständigt växer – även här uppe i Norrland. Dels att den blir mer och mer accepterad och efterfrågad i de olika yrkesgrupperna och dels att det satsas på hästgymnasium här i Gävle.
Det säger 24-åriga Alexandra Idehäll i Forsby, Gävle, som utbildar sig inom hästnäringen och nu har startat egen firma.

Annons

Stall A Idehäll är namnet på firman, som har sitt säte i före detta Forsby handelsträdgård, som Alexandras mamma Yvonne köpte in för några år sedan. Huvudbyggnaden har blivit stall och växthusen ska rivas för att ge plats åt fler hästhagar. I det av familjen egenhändigt nybyggda stallet av irländsk modell, där boxarna har murade väggar och egen ytterdörr, finn för tillfället plats för tre utbildningshästar.

Alexandra har en kvalificerad yrkesutbildning. Hon gick KY unghästutbildare på Flyinge årskursen 2006-07 och blev då i juni examinerad unghästutbildare.

Hon är en etablerad ryttare med fina framgångar på tävlingsbanorna i hoppning. Hon rider för att utbilda och tävla hästarna, dels sina egna men speciellt kundernas, som hon tar emot för utbildning.

– Min målsättning med verksamheten är, dels att hitta samarbetspartners som uppfödare och hästägare som är beredda att satsa på sina hästar och få dem utbildade och tävlade, dels att jag förhoppningsvis ska kunna behålla någon häst, en eller ett par, för tävling.

Alexandra är en av alla hästmänniskor som gläds åt den ständigt växande hästnäringen.

– Den blir mer och mer accepterad och efterfrågad i yrkesgrupperna, såsom uppfödare, hovslagare, veterinärer, lantbrukare, trä- och torvproducenter och så vidare. Det skapar mer och mer behov och yrkeskunnande hela tiden i takt med att hästbeståndet ökar. För desto bättre och fler hästar vi föder upp ju bättre yrkeskunnande krävs det också, inte enbart för utbildare och tränare. Det går ju hand i hand allting. Det är roligt att det startas upp gymnasieskolor med hästinriktning både här och där i landet, jättekul att det satsas på hästgymnasium här i Gävle.

– Ja, jag har tre från Real och en från praktiska gymnasiet här i Gävle. Det är ju jättebra att få hjälp utan kostnad. För än så länge går det inte att anställa någon. Det är en klar fördel att ha assistans när jag håller på med hästarna, framförallt de unga.

För att vara kvalificerad för att hålla träningar för andra ryttare genomgår Alexandra C-tränarutbildning. Hon har gått tre steg under hösten och ska gå tre delkurser under våren. Ett tillfälle på Flyinge och resten på Strömsholm, med Sylve Söderstrand som mentor och många olika föreläsare.

– I och med utbildningen hoppas jag kunna få ett större elevunderlag.

Alexandra började hålla hoppträningar i somras på Olstorps uteridbana i Hille och sedan ridhuset stod klart har hon varit inne.

– När man inte har eget ridhus är det en väldig fördel att Anna Gavelli har byggt ett. Jag har 20 minuters skrittväg dit.

Tre viktiga projekt på gång just nu:

C-tränarutbildningen

Hemsidan

C-körkort

– Att ta lastbilskort är också ett viktigt projekt för att jag ska kunna köra hästbilen.

Alexandra äger en liten del i sju hästar.

– Till våren har jag två 7-åringar, två 6-åringar och en 5-åring att tävla. Det känns som ett ganska bra startfält. Dessa ska förberedas för årgångschampionaten (åtminstone 6- och 5-åringarna), kvala till Scandinavian Open i Falsterbo. Dessutom har jag ett par 3-åringar som ska förberedas för 3-årstest.

–Men planen är att ett par av de egna ska säljas för att ge plats åt fler utbildningshästar.

Hon tävlar för Gävle ryttarsällskap och tränar hoppning för Leif Hall varje vecka. I markarbete tränar hon för Gabrielle Young Shing Pettersson i Bollnäs lite oregelbundet. Hon kommer också att vara med när Eva Åhlander börjar sina dressyrträningar i Trödje ridhus.

– Det blir markarbete det också, dressyr är inte riktigt min grej, skrattar Alexandra.

Just nu tar hennes egna hästar det lugnt efter Flyinge.

– Det var mamma som var på Tolvfors. Hon tjatade på mig att börja rida, men jag vägrade. Det var när klasskompisarna började rida på Gävle ponnyklubb och ju mer intresserade som de blev och till och med började tävla, ju mer intresserad blev jag av att prova. Jag provade och på den vägen är det.

Mer läsning

Annons