Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby ridklubb kvalade till elitserien

Älvkarleby ridklubb kvalade till Ponnyallsvenskans elitserie i söndagens regionala ponnyhoppning med division 1 omgång 3 i regi av Gävle ryttarsällskap.

Annons

Älvkarleby ridklubb, ÄRK, blev fyra i Ponnyallsvenskans division 1 sista omgången. Totalt i serien kom ÄRK trea med hälsingelagen Bollnäs RS och Ringnäs RF framför. Men eftersom de redan har lag ielitserien är härmed Älvkarleby kvalat till elitserien.

Ridande i ÄRK-laget i Gävle var i ordningen Amanda Lindström på Garth Brooks, Sanna Jakobsson på Blixt, Sabina Forsmark på Burkoole Boy och Bianca Bruni på Apollo.

– Det här är fjärde året som Amanda rider i division 1, två gånger för Ockelbo RF och två gånger för ÄRK och äntligen lyckades hon hjälpa laget till elitserien, säger tränaren och lagledaren Thomas Lennholm.

Grattis, Thomas!

– Tackar.

Hur känns det att ha gått upp i landets högsta laghoppning med dina ponnyekipage?

– Superkul. Det var målet. Tjejerna gjorde en kämpainsats hela vägen, till och med i den här tredje och svårare omgången. Efter ritterna var de först lite sura över sina dåliga resultat, men när de fick se att elva av de 23 ryttarna blev uteslutna blev de glada igen och när de fick höra att vi hade kvalat till elitserien…

Har du ryttare och ponnyer så att det räcker till för elitserien?

– Vi har även Moa Öhman/Värends Seb (som varit med i serien) och Frida Jernberg/Ring Replica, båda kategori D. Det är tänkt att allihop ska vara med och jobba för att kvalificera sig till elitserielaget. Dessutom ska vi höra runt omkring om någon vill gå över till klubben eller om vi ska låna in något ekipage.

Det blev ingen omhoppning i den här tredje, sista, avgörande och svårare omgången i Lätt A. Omgång 1 i Hudiksvall i augusti och omgång 2 i Bollnäs i september gick i Lätt B.

Bollnäs ridsällskap vann den här omgången på fyra fel, före Söderhamnsklubben Ringnäs ryttarförenings lag 1 och 2 på åtta respektive 48.

ÄRK blev alltså fyra, på 92 fel för en fyrafelare och tre uteslutningar. Gävle ponnyklubb femma på 92 fel för tremannalaget Ronja Frans/Done It Again, Emma Öberg/Thyra och Linnea Westman/Sturevallens Madick, i denna ordning. Hofors RS sexa på 132 fel, genom i startordningen Ronja Skoglund/Tham, Lisette Pettersson/Tippex, Alma Forsberg/Mowgli och Josefin Kiuttu/Djupviks Gabriel Guld.

I serien delades totalsegern av Bollnäs och Ringnäs 1 på 22 poäng. ÄRK trea på 20, Ringnäs 2 fyra på 15,5, Hofors femma på 9 och GPK sexa på 6,5. Högbo ställde inte upp i den sista omgången och diskvalificeras därför med sina fem tidigare tagna poäng.

Men Högbo ridklubb är med i elitserien och vann denna i år före Piteå RK, så de båda klubbarna fick representera Zon Polar i Lag-SM på Strömsholm.

De övriga Gävleborgsklubbarna som var med i år var femman Ringnäs RF, sexan Gävle ponnyklubb och nian Bollnäs RS. Alla dessa mötte i serien trean Stöcke, fyran Timrå, sjuan Polaralliansen och åttan Umeå.

När Thomas talade med zonledaren Christina Mattson häromdagen skulle inte ens årets jumbo Bollnäs åka ur Elitserien, på grund av omständigheterna som rådde med dem i årets serie.

BENGT CARLSSON

Mer läsning

Annons