Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amandas fina karriär fick tragiskt slut

/
  • Hemmaekipaget Amanda Frykman/Ajahr poserar efter prisutdelningen där de kom tvåa i den gångna söndagens Medelsvår C:1 på 69,43 procent.

Valbojunioren Amanda Frykman, 17 år, har haft ett långt kämpande och med åratal av stora tävlingsframgångar på dressyrbanorna runtom i landet med sin ponny Little Big Man.
Plötsligt när ekipaget var Sverige-tvåa och riktigt på topp blev hingsten skadad och Amandas finfina karriär slutade i tragedi.

Annons

Efter ett långt kämpande med före detta ponnyn Little Big Man, som blev skadad, så blev slutet tragiskt för Amanda.

Här berättar hon för Veckans Ridsport:

– Vi blev tvungna att ta bort (= avliva) honom. Det var mitt i den fantastiskt framgångsrika tävlingskarriären med Little Big Man, då vi låg som Sverige-tvåa under en period, så fick vi ett plötsligt och tragiskt slut, då han fick en skada som inte gick att läka. Samtidigt då så tappade jag därför lusten för ridningen. Efter tre månader utan häst så hittade mamma storhästen Ajahr och jag blev genast förtjust i honom. Och så började min nystart med ridningen.

– Ajahr är min första storhäst. Roligt att det gick så bra direkt och det går bättre och bättre.

Framgångarna klättrar vidare uppåt på poängskalan.

Ajahr är mörkbrun, född 2008, 172 cm, efter Johnsson - Donnerhall, uppfödare Christina Olsson, Menhammars Stuteri, Stockholm.

– Han är sent tagen, han blev kastrerad som 5-åring, att ha varit hingst så länge brukar ofta sätta sig i huvudet.

Amanda köpte Ajahr, sin första storhäst, sommaren 2014 från Bollnäs.

– Han var då nästan i princip ostartad, 5-6 gånger bara.

Amanda har hunnit starta honom fyra gånger.Tävlingsdebuten gjorde de på Gävle FRK i oktober i klassen Lätt B:2 på 63 procent av maxpoängen. Därefter blev det StORK.

– Där var han ”spökig” (= orolig) av sig.

I år har de hittills deltagit i två gånger Högbo.

* Först i januari:

– Dag 1 ”spökade” han igen. Dag 2 kom vi tvåa i Lätt A:4 på 68 procent.

* Därefter den gångna helgen i två Medelsvår C:1:

– Dag 1 var han spänd. Dag 2 kom vi tvåa på 69,43 procent.

– Det intressanta var att det var samma domare, Christina Lundin, Falun, båda dagarna. Hon skrev många fina lovord i protokollen. Såsom ”En häst med stor potential. Jättefina gångarter. Maffig. Hingstkaraktär”.

Hur är din kommentar efter helgen?

– Vi ser de närmsta tävlingarna som träningar för att få rutin till varandra. Så därför är jag jättenöjd med resultatet och med hur han skötte sig! Vi tar oss stegvis framåt för varje tävling.

Vad är ditt mål?

– Våra planer är nu att mogna tillsammans och träna. Vi tar hjälp av Eva Åhlander nästan två gånger i veckan för att ta oss framåt och det är absolut på goda vägar! Vi ska försöka sätta och lära oss byten (= galoppombyten) nu för att klättra lite i träningen. Landslagsryttaren Jeanna Högberg (i Segersta) hjälpte oss också under en vecka, så det är vi tacksamma över. Målet blir nu att träna vidare för tävlingar och för att lära känna varandra bättre!

Bengt Carlsson

FOTNOT:

Ajahr står uppstallad hemma hos Amandas tränare Eva Åhlander i Högbo. De tävlar för Högbo Ridklubb.

Mer läsning

Annons