Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andersén ensam kvinna i toppen – har chans på fin placering i OS-debuten

Artikel 17 av 34
Sommar-OS i Rio 2016
Visa alla artiklar

Efter Hoforsryttaren Frida Anderséns fina insats i fältritten ställs hon nu inför sista utmaningen i sin OS-debut - hoppning. Och hon är den enda svensk som har någon chans att få en framskjuten placering. Dessutom är hon ensam kvinna på topp 12.

Annons

Frida Andersén, Hofors, och hästen Herta ligger tolva i totalen inför avgörande hoppningen i OS-fälttävlan.

Den svenska medaljen som laget och förbundskapten Staffan Lindbäck hoppades och trodde på försvann i och med Linda Algotssons diskvalificering. I och med den skulle Algotsson, som var först ut i det svenska laget i fältritten, inte heller få delta i hoppningen och det svenska laget skulle reduceras till Frida Andersén, Ludwig Svennerstål och Sara Algotsson Ostholt.

– Det var synd att åka hela vägen till Rio och få en så pissig runda, säger Linda Algotsson till SportExpressen.

Algotsson fortsatte rida efter sitt tredje fel och uteslöts därmed från tävlingen, men på måndagskvällen kom glada besked för det svenska laget. Under jurymötet på kvällen togs ett av Algotssons hinderfel bort och därmed får även hon delta i hoppningen på tisdagen.

Det påverkar dock inte Sveriges chanser för medalj. Både Sara Algotsson Ostholt och Ludwig Svennerstål har alltför många straffpoäng med sig in i hoppningen, Algotsson Ostholt med hinderfel och Svennerstål med tidsfel.

Nu är det alltså upp till Frida Andersén med egenuppfödda hästen Herta att försvara den svenska hedern i totala fälttävlan efter en felfri runda med ett mindre tidsfel i fältritten där hon slutade 12:a. Hon är just nu enda svensk på topp 20 och dessutom ensam kvinna på topp 12, där Chris Burton, Australien, just nu har en övertygande ledning.

Sverige ligger på en sjunde plats i lagtävlingen inför tisdagens avslutande hoppning och Andersén dras med 57,10 i straffpoäng. Därmed har hon 15,1 poäng upp till en medaljplats vilket ger en mikroskopisk chans för henne att ta sig till topp tre.

– Det är svårt. Tävlingen är lite över för oss. Nu ska vi fokusera på att bara delta, säger förbundskapten Staffan Lindbeck till SportExpressen.

Frida Andersén och övriga svenskar kvalar i OS-hoppningen från klockan 15.00, svensk tid. Finalen startar 19.00.

Ställning inför avgörande hoppningen (topp 10)

1. Chris Burton, Australien, 37.60

2. Michael Jung, Tyskland, 40.90

3. Astier Nicolas, Frankrike, 42.00

4. Mark Todd, Nya Zeeland, 46.00

5. Philip Dutton, USA, 46.80

6. Boyd Martin, USA, 50.90

7. Carlos Paro, Brasilien, 51.30

7. Clarke Johnstone, 51.30

9. Sam Griffiths, Australien, 53.10

10. Matieu Lemoine, Frankrike, 53.60

Svenska placeringar:

12. Frida Andersén, 57.10

27. Ludwig Svennerstål, 79,40

37. Sara Algotsson Ostholt, 106.60

48. Linda Algotsson, 160.50

Alla artiklar i
Sommar-OS i Rio 2016
Annons