Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angelica och Jetset premiärvann

Hemmatjejen Angelica Nylund tog sin första regionala seger med sin Jetset på söndagsmorgonen i Tierps ponnyhoppning. Dagen innan det blivit exakt ett år sedan deras första seger någonsin, i Lätt B-premiären i Borlänge.

Annons

Angelica är 15 år gammal och stoet Jetset är 13. Det var i den regionala dagens inledande Lätt B i två faser A:0/A:0 som duon vann kategori D över elva medtävlare. Men bara ett ekipage till dubbelnollade och fick pris – Hamres Caroline Englund/Munsboro Timmy

 

• Berätta om dina och Jetsets framgångar hittills!

 

– Jag köpte henne i mars förra året i Stockholm, innan dess kom hon från Västkusten där hon hade tävlats lite grann. Jag började tävla henne förra våren i lokaltävlingar. Första segern tog vi i Lätt B-debuten i Borlänge, det blir i morgon (läs måndag) exakt ett år sedan. Övriga placeringar har de tagit i Lätt B och klasser därunder både 2007 och i år.

 

• Har du ägt någon ponny före Jetset?

 

– Ja, C-ponnyn Rossi tävlade jag. D-ponnyn Molly ägde jag innan, men jag tävlade inte henne, det gjorde syrran Martina.

 

• Vem tränar du för?

 

– Christine Fältström, oftast här på TiRK.

Hemmaklubben fick en till placerad i klassen; Felicia Olsson med C-ponnyn Mälgårdens Tiffany trea på 0+4 fel. Hebys Paulina Lisra/Näsuddens Emma vann som den ena av två dubbelnollor.

Det blev dubbel Högboseger i Lätt A.

Om man ropar Emmeli två gånger så hörs det ingen skillnad. När Sporten gjorde det för fotografering kom två tjejer ridande från Högbo. En hette Emelie och en hette Emily. Båda var de tävlande för Högbo ridklubb. Båda toppade de resultatlistan.

Men Emelie hade ridit på 30,79 och Emily på 34,40 i en felfri andrafas. Emelie på sin Love Mee och Emily på sin Munsboro Panda. Öhman hade vunnit och närmast slagit Engström. Emelie Öhman/Love Mee etta och Emily Engström/Munsboro Panda tvåa. Som de snabbaste av dubbelnollorna i den 20 ekipage långa C-kategorin.

Ockelbos Madelen Höglund fick åtta fel för två ner med sin nya Tegoc i den första Lätt A Fas 2. Samma sak för hemmatjejen Louise Gellerstedt på Baltazar, men med 16 hundradels sekunder längre tid. Ingen av de 18 dubbelnollade, Skästas Mimmi Andersson/Pocahontas vann på 0+4 fel.

I nästa Lätt A vann Emily i alla fall. Hon red familjen Finells B-ponny Cazzandra till segern nämligen som enda felfria ekipaget i B-kategorin.

Gävle ponnyklubbs Anna Hillgren var segerfavorit med sin hoppglade skimmelvalack Lucky Guess i kategori C bland 15 konkurrenter. Lågoddsaren höll för trycket och gjorde en härligt välförtjänt segerrunda. Även Emily och Panda dubbelnollade, men tiden räckte bara till som första utanför placeringstabellen.

Hemmaseger igen var det dags för i kategori D när hemmahoppet Ottilia Söderström fick stolpe in med Pepita.

– Va kul! Pepita kvalade idag äntligen till Medelsvår B efter ständigt stolpe ut = 4 fel i de flesta tävlingar, utbrast Ottilia lyckligt.

– Jag började tävla henne för ett år sedan, hon har varit lektionsponny här på TiRK men passade inte för det. Medelsvårdebuten gör vi på Näset om 14 dagar.

En perfekt runda på säkerhet gjorde här blev femteplacerade.

”Madde” och Tegoc på två gånger noll fel.

Blandad kompott i resultatlistan blev det i Medelsvår B kategori B+C. Det ena felet avlöste det andra i den här ordningen:

Kategori B: Nya Söderhamnsklubben Ringnäs RF:s Mathilda Hammarström/Munsboro Swap Shop två olydnader = uteslutning. Emily/Cazzandra 0+0 fel, men hade felvända sporrar = uteslutning.

Kategori C: Hamres Caroline Kamensky/Munsboro Matthew, 12 fel. Paulina Axelsson/Williams Town Wonder, 0+0 och jubel. Carolines klubbkompis Emma Klaman på Irish Charm, 0+4. Anna och Lucky Guess gjorde här både en första och andra superrunda efter Lätt A:n, men på det 15:e och sista hindret, trippelbarr, sköt Lucky Anna ur sadeln över hindret och Anna landade på ena höften = uteslutning ur Fas 2. Ottilia och hennes Ivanhoe 0+4 på en bättre tid.

Ett dubbelt felfritt ekipage och bara ett kvar – Storvik Ovansjö ridklubbs 14-åring Isabelle Haaranen på valacken Knappekullas Waquero. En mycket fin runda i Fas 1, därefter ökade Isabelle farten och Waqueros steglängd och kortade av svängarna med målet att slå 24,09. Efter nummer 15 trippelbarren galopperade de felfritt in genom Fas 2-målet på 23,22! En haflinger hade slagit dem alla, såväl welshar, new forestar som connemaror.

 

• Grattis Isabelle!

 

– Tack!

 

• Hur länge har du tävlat Waquero?

 

– Ett år i augusti.

 

• Berätta om era tidigare Medelsvår B!

 

– Vi debuterade i Hudik Ponny Cup i våras med 0+8 fel. Sedan blev det Högbo och SM, där vi tävlade i Sandviken Energi Cup = 4+4 fel i kvalen och 4 i finalen.

Knappekullas Waquero bor i Årsunda med sin Johanssonska familj.

Gävle ryttarsällskaps Alma Karlsson tog ledningen med sin skäckiga Cocktail i Tierps avslutande Medelsvår B kategori D på två gånger noll fel, men näst sista startande Emma Johansson, Hamre, red Munsboro Johnny dryga två sekunder snabbare.

Bengt Carlsson

Mer läsning

Annons