Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christine bröt nackkota

Christine Fältström har brutit en nackkota. Olyckan inträffade när hon träningshoppade en häst hemma på gården i Trödje norr om Gävle.

Annons

Christine överlevde kraschen och förhoppningsvis kommer hon tillbaka som Gävle ryttarsällskaps duktiga hoppryttare på den höga nivån.

Hon kan och får både ligga, sitta, stå och gå, men inte göra någonting annat. Hon har ständig värk i nacken. Läkarna anser att hon haft tur i oturen. Frakturen i första nackkotan ligger fint ben mot ben men nära ryggmärgen.

Nacken är fixerad med en extremt hård stödkrage som sitter på 24 timmer per dygn. Bara att läkningsprocessen går bra tror läkarna att hon inte kommer att få några men av skadan.

– Läkarna säger att jag blir konvalescent i 12 veckor till att börja med, berättar Christine.

Hon är så klart besviken men ändå vid ganska gott mod.

– Jag har haft en otrolig tur. Det är en rejäl fraktur, men många anser att det hade kunna gått ännu värre, säger Christine.

Vet du hur olyckan gick till?

– Ja, det var inte så komplicerat det jag höll på med. Jag gjorde en träningsrunda hemma i Trödje dagen innan vi skulle tävla i de nationella tävlingarna i Södertälje. Jag red över några småhinder och skulle avsluta med ett språng på ett litet räcke på kanske 1.20. Det blev ett bra språng, men när vi skulle landa hände något med utrustningen eller vad det var, så hästen kunde inte fälla ut frambenen och ramlade omkull. Då hade jag redan åkt i backen. Jag landade på sidan och huvudet hamnade konstigt så jag fick en smäll i nacken. Jag ropade till gårdsägaren att ringa efter ambulans för jag kände att jag hade brutit nacken.

Hur känner du och hur tänker du nu?

– Jag är väldigt fokuserad och motiverad i alla fall. Det är nästan så att jag klättrar på väggarna redan för jag vill kunna göra någonting. Så att så fort jag bara kan kommer jag att sätta igång med träning och tävling igen. Men eftersom det är allvarligt med nackskada så gäller det att lyssna på läkarna. Om fyra veckor ska hon röntgas igen.

Och hemma i det för henne nybyggda tävlingsstallet står de sex hästarna i full tävlingskondition och rids av en klubbkompis till Christine.

– Jag är väldigt tacksam för den hjälp och uppbackning som jag har fått och får av mina elever och vänner.

Mer läsning

Annons