Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dressyrfinal med ”Ruth” – en glad överraskning

– Det blev en glad överraskning att vi gick till final! Jag är jättenöjd med finalritten!

Det säger Madeleine ”Madde” Hansson i Kungsgårdens RK, väl hemma igen i See, Kungsgården, med sin första egna uppfödning Rutichia, 3 år, efter årets Avel- och Sportchampionat i dressyr på Flyinge.

Annons

Stoet Rutichia, till vardags kallad ”Ruth”, har Topaash som far, ”Maddes” framlidna Roma som mor och världskände Master som morfar. Hon har sin box och hage hemma på familjen Hanssons gård.

Kvalificeringen till Flyinge gjorde ”Madde” och ”Ruth” på 3-årstestet i Högbo i maj. Av drygt 60 treåriga hästar blev ”Ruth” en av de få som belönades med minst betyg 8 på både alla tre gångarterna och på de övriga bedömningsgrupperna. Dessutom fick hon utmärkelsen Diplomsto.

Totalt kvalade 36 treåringar från hela landet till finalen i Svenskt Avel- och Sportchampionat.

Så här gick tävlingsmomenten på Flyinge till, ”Madde” berättar:

Fredag, kvalet till finalen:

– Vi hade en plan med anledning av att ”Ruth” ramlade omkull på Flyinges stallbacke på måndagsmorgonen och blev halt. Vi lastade ur i god tid för att komma avslappnade in på tävlingsbanan. Väl där inne gick det trögt och hon hade ingen vidare framåtbjudning.

– Jag trodde inte att vi hade gått till finalen och jag var beredd på att åka hem, det var ju dessutom så många bra ekipage med… Jag visste ju att hon hade så mycket större register att visa upp. Jag blev jätteglad och positivt överraskad när jag fick domarnas omdömen. De skrev bland annat att ”Ruth” hade väldigt god energi och att vi var ett av de 10 ekipagen som blev uttagna till söndagens final.

Söndag, finalen:

– Nu var planen att inte promenera så länge innan med ”Ruth”, för att ha mer energi kvar till finalen. Jag valde att rida fram uppe på vägen i allén i full galopp för att hon skulle tänka framåt och vara på alerten. Inne på tävlingsbanan kändes det jättebra och jag red omkring med ett leende. I efterhand kom jag på att jag borde ha ridit på mer framåt och offensivt, men jag är jättenöjd med ritten.

Hur sammanfattar du tävlingarna, ”Madde”?

– Jag är supernöjd med att hon har skött sig så bra, hon är ett sto med mycket go. Det var en tuff vecka för 3- och 4-åringarna. Jag tycker det var bra att jag åkte ner i år med henne som 3-åring, för då fick jag en uppfattning om hur man ska lägga upp planen för 4-årschampionatet. Vi har massor att lära, absolut.

”Madde” åkte ned till Skåne med ”Ruth” i god tid före tävlingarna, där de bodde hos uppfödaren och hästhandlaren Birgitta Kjellin i Kågeröd i en vecka.

Summera veckan, ”Madde”!

– Det har varit väldigt nyttigt att vara där nere i Skåne och Flyinge i en hel vecka. Att se och lära av de som har stor erfarenhet av unghästar är jätteviktigt. Jag tycker det är intressant att vara med i smeten bland alla kunniga erfarna ryttare.

Vad händer närmast med den lovande dressyrhästen ”Ruth”?

– Nu är det paus och vila.

Vad är ditt mål med henne?

– 4-årschampionatet nästa år. Därefter unghästchampionatet Breeders Trophy som både 5- och 6-åring.

Foto: Patricia Lüdke

Mer läsning

Annons