Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fanny och Lena hemmavinnare

Gävle fältrittklubbs Fanny Claesson och ponnyn Indy är ett 16-årigt vinnarpar som går på ridskolan i Sofiedal, där de vann dubbelt på senaste dressyrtävlingen. Lena Uppman vann en klass med sin Sönderholms Hunan, också skäckfärgad.

Annons

16-åriga Fanny Claesson bor i Hemlingby och rider lektion på Gävle FRK två gånger i veckan.

– Jag rider dressyr för Cicci (Gustafsson) på måndagarna både på stor häst och ponny och jag hoppar för Lena (Sjöström) på onsdagarna, berättar hon.

16-åriga Indy är ett sto, färgen är skäck, mankhöjden 139,5 cm = kategori C och favorit som lektionsponny på Gävle FRK. Det har hon varit i tolv år, sedan dåvarande ridskolechefen Ann-Christin ”Ödlan” Ekström köpte henne som 4-åring av hästhandlare Putte i Alfta.

Det var förra hösten som Fanny började tävla Indy.

– Jag hade bara ridit henne några gånger innan första tävlingen, som var i hoppning i klubbens lag. Men därefter blev det dressyr, Jag red inte särskilt mycket, det blev oftast träning fredag och tävling söndag, berättar Fanny.

Så här gick det hösten -07 och våren/hösten -08 i klasserna Lätt C och B:

-07: Hofors, dubbelseger. Gävle PK, tvåa och trea helgen efter.

-08: Hemma på GFRK, januari Toyota Cup, vann. Nu dubbelseger. Först vann de Lätt C:1 på hela 72,22 procent och blev ensam pristagare. Därefter vann de Lätt B:1 på 65,52 procent. Den andra placerade blev Högbos Rickard Dalstål med Golden Boy på 58,28.

– Tack så mycket!

– Indy är en fantastisk ponny. Jamen hon är det! Hon har bra psyke och hon vill jobba.

– Vi har börjat träna på lite högre klasser, Lätt A. Närmast blir det dressyr-KM den 30:e.

När Gävle fältrittklubb arrangerade en motsvarande Lokaltävling för ridhästar blev det också hemmaseger. Lena Uppman, som bor i Gävle, vann Lätt C:1-an med sin och tvillingsyster Guns häst Sönderholms Hunan.

Den 7-årige danske halvblodsvalacken är en stor krabat, också skäck och kallas Manne. Lena och Gun köpte honom för 2,5 år sedan av hästhandlaren Anders Karlsson, Skänninge.

– Pappan är en godkänd Pinto-hingst och det finns även Oldenburgare i honom, berättar de.

Lena gjorde nu tävlingsdebuten med honom.

Lena har haft 17 års tävlingsuppehåll sedan hon tävlade deras förra häst Bell Mar, som blev 30 år gammal. Hon red ”Manne” på en träningstävling hemma före den här riktiga tävlingen.

– Vi fick klart godkänt även då, påpekar Lena.

För godkänt red hon nu på 60,37 procent och vann.

– Tack!

– ”Manne” gick ju bra, jag är nöjd. Jag hade inte räknat med att vinna. Vi gjorde en bra runda. Han var rädd i hörnen och han hade ut tungan emellanåt, så vi fick neddraget på lydnaden, kommenterar Lena.

Lena och Gun tränar ”Manne” i dressyr för Cicci Gustafsson en gång i veckan. Hoppningen överlåter de ”Manne” till ridskolechefen Sara Evertsson, som nu går utbildning på Strömsholm.

– Det är Sara som har gjort grovjobbet i hoppningen. Hon har tagit en Clear round-rosett med honom, berättar Lena och Gun.

FOTNOT: Det blev en Högbodubbel i ponnyernas Lätt B:1 kategori B genom segrande Elin Wallin/Blixten på godkända 60,34 procent och tvåan Malin Lönn/American Dollar. Österfärnebos Lisa Hedman vann klassens kat. D med Ramona på godkända 61,38.

Mer läsning

Annons