Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdighetsträning Saras favoritämne

Bomhustjejen Sara Haglund, 19, har antagits till vårterminens kurs Young rider – Ledarskap/coachning på Hästsportens folkhögskola vid Ridskolan Strömsholm. Hon blir den enda eleven från Gästrikland.

Annons

Kursen vänder sig i första hand till Young riders (upp till och med 21 år) som tävlar på elitnivå i hoppning eller dressyr.

Sara är dressyrryttare, både till vardags och på tävling. På dagarna sköter hon sin häst Iskander och tränar för Eva Åhlander i Högbo, där han står uppstallad sedan i oktober.

Innan dess var hon hästskötare hos dressyrryttaren Sigrid Bergåkra Berglund i Simeå, Vallsta, Bollnäs kommun, i två månader. Detta gjorde Sara när hon hade gått ut 3-åriga gymnasielinjen Handel med idrott i Gävle.

– Grejen är att jag inte vet alls vad jag vill bli. Just nu känns det i alla fall som att man skulle vilja hålla på med hästar. Men man hinner ju ändra sig på vägen…

Hur kom du på att du ville gå den här utbildningen?

– Sigrids systerdotter Caroline går höstterminen nu och det lät intressant för mig.

Med hälsingetjejen Regina Krantz inräknad kommer vårterminens kurs att bestå av tre dressyrryttare och fyra hoppryttare. Kursen omfattar 17 veckor mellan januari och maj.

– Det ska bli jätteroligt att åka på kursen. Jag hoppas verkligen att det blir kul.

Kursen innehåller bland annat 14 ämnen.

Vilket tror du blir ditt favoritämne?

– Färdighetsträning i dressyr – det är det som jag vill bli bra på. Vi får rida för två Strömsholmstränare, Ann-Sofie Oskarsson-Munck är den ena. Det är bra att få olika tränare som tränar på olika vis.

Vad är ditt mål som dressyrryttare?

– Det är klart att man skulle vilja rida SM någon gång. Men det är lite svårare nu när man har blivit äldre och Young rider.

Hur högt har du startat hittills med Iskander?

– Lätt A:6 i år.

Sara tränar Iskander kontinuerligt för Eva Åhlander, Högbo och tävlar för Högbo ridklubb.

Mer läsning

Annons