Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flickan i glasbubblan

Nyblivna nordiska juniormästarinnan i dressyr, Sara Henrietta Bergström Källström, är på ett sällsynt besök hemma i Kungsgården. Sporten passade på att få en pratstund med supertalangen som tränas av landslagsstjärnan Jan Brink.

Annons

Det finns två hinder på vägen till familjen Källströms stora, röda, villa med tillhörande hagar i Kungsgården. Det första består av en järnvägsövergång i nära anslutning till den långa infarten till gården. Under de två timmar Sporten träffar Sara Henrietta Bergström Källström hinner ett antal godståg blockera bilöverfarten med jämna mellanrum.

Det andra hindret har en mer lurvig skepnad. Familjens schäfer Atlas låter ingen passera gårdsplanen obemärkt och gör inga undantag för sportjournalister.

Sedan två år tillbaka bor Sara Henrietta till vardags på Tullstorps gård, tränaren Jan Brinks egen anläggning, utanför Hässleholm. När hennes späckade schema har en en lucka mellan nordiska juniormästerskapen i Skövde och junior-EM i Portugal, passar hon på att tillbringa tiden hemma hos sina föräldrar på den sommaridylliska gården strax utanför Sandviken.

Mitt emot villan, på andra sidan innergården, står det stall som pappa Aarno byggt om för att Saras tävlingshästar Garcia och Diezel ska trivas.

– Garcia har den största boxen. Pappa tog bort en vägg mellan två boxar eftersom hon hade svårt att ligga ner och sova, säger Sara Henrietta.

Det är uppenbart att stödet från föräldrarna betyder mycket, både hemma på gården och när hon är ute och tävlar.

– Pappa kallar sig ”KBB” – kör, bär och betalar (skratt). Och nu när jag är hemma igen så går mamma med mig till ridhuset och hjälper mig med alla hästarna.

Förra helgen blev Sara Henrietta nordisk juniormästare i dressyr. Först vann hon lagtävlingen tillsammans med de andra i svenska landslaget, och på söndagen vann hon även den individuella tävlingen. Men hon var ordentligt nervös inför den sista tävlingsdagens utmaning.

– Redan när jag satt upp på hästen var jag skakig i benen. När jag blir nervös brukar jag tänka fram en glasbubbla där det bara är jag och hästen och inga andra. Det är svårt att hitta bubblan på framridningen bland alla andra tävlande. Men när jag kom in på tävlingsbanan så hittade jag den även på söndagen.

Kür-programmet Sara Henrietta framförde med Garcia i nordiska mästerskapen är framtaget med hjälp av hennes tränare. Att ta fram ett program som passar både ryttare och häst är en komplicerad historia.

– Jan tar tid och ser till att programmet inte är för långt. Sedan filmar han det så att vi kan skicka in det till en tjej som heter Helene Lindqvist. Hon tonsätter programmet med skritt, trav- och galoppmusik så att det passar. Hon är ett riktigt proffs. Hon tittar på hur min häst rör sig i trav och galopp och så att musiken har samma takt som hästen. Man anpassar musiken efter hästen.

Landslagsstjärnan Jan Brink har tagit Sara Henrietta under sina vingar och har varit med på de flesta av hennes tävlingar under de senaste två åren.

– Han är ett enormt stöd. Jag kan inte beskriva hur det känns att ha en världskändis som står på min framridning och hjälper mig. Det känns lite overkligt faktiskt.

Hon berättar att det var hennes föräldrar som odlade kontakten genom att se till att hon fick komma till Tullstorp och provrida, på den tiden Jans häst, Garcia.

– Han sa att Garcia var svår för en juniorryttare. Jag var ponnyryttare och hade aldrig ridit stor häst förr. Men så kom jag dit, och jag red och jag red. Han satte mig att göra saker jag aldrig gjort innan. Jag försökte bara gå på känsla. Efteråt sa han att han kunde tänka sig att sälja Garcia, men bara om jag stannade kvar där som elev. Vilket jag gjorde.

Det märks att tiden i Skåne hos Jan Brink har betytt mycket. När hon kom dit var hon en lovande ponnyryttare med potential. Nu är hon nordisk juniormästarinna på stor häst och pratar om resan till EM i Portugal som en del av vardagen. Ett stopp på vägen för en blivande storstjärna. Och det är ingen tvekan om hennes målsättning.

– Jag vill bli bäst, säger hon ärligt.

026-15 93 80

Foto: Gun Wigh

Mer läsning

Annons