Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundskaptenen: "Frida finns med OS-resonemanget"

/
  • Förbundskaptenen Staffan Lidbeck under EM i Malmö 2013, omgiven av Niklas Lindbäck, Frida Andersén/ Hertta, Sara Algotsson-Ostholt/ och Ludwig Svennerstål

Fälttävlanryttaren Frida Andersén är på väg tillbaka med sin Herta.
Men än har varken hon eller Sverige någon OS-plats.
– Det blir tufft. Vi slåss om två platser under EM, berättar förbundskaptenen Staffan Lidbeck.

Annons

EM i fälttävlan avgörs i skotska Blair Castle 10–13 september, och laget dit togs ut efter helgens nationstävling i tyska Aachen.

Tyvärr fick även några hästar skador, vilket ställt till det för Sverige.

– Men jag tror på den här truppen, och det är bra att vi har ryttare som har andrahästar inkvalade till EM, säger Lidbeck.

I EM, där Sverige med Frida Andersén tog silver i lag senaste i Malmö, krävs dock en topprestation för att Sverige ska kvala in till OS.

– Fyra nationer är redan klara, och det finns bara två platser kvar. Det blir tufft, men vi ska försöka fixa det.

Frida Andersén finns dock, av känd anledning, inte med i den svenska truppen. Men Staffan Lidbeck intygar att o-m Sverige kvalar in till OS så har hon en chans att ta sig in i det laget.

– Det krävs givetvis att hästen är i toppskick igen, och att ekipaget kan prestera på den nivå de låg på under 2013, säger Staffan Lidbeck.

Han har haft kontinuerlig kontakt med Frida Andersén under hästen Hertas skadeperiod.

– Jag tror det är bra för Frida att flytta hem till Sverige igen, säger han om Hoforstjejen som i september slår sig ned i Halmstad.

För att Frida ska ha en chans att nå OS måste hon i höst göra bra ifrån sig under en kvaltävling i Polen – och sedan handlar alltså mycket om Sverige tar en OS-plats med sitt lag.

– Fixar vi det, så tas OS-laget ut i juni nästa år. Fyra ryttare med hästar och en reserv, säger Lidbeck om nästa års OS i Rio de Janeiro.

FOTNOT: Det svenska hopplandslaget är redan inkvalat till OS trots att hopptävlingarna inte avgjorts i EM i Aachen än (den här veckan), och dressyrlandslaget kvalade in under EM förra veckan.

Mer läsning

Annons