Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida Andersén på Ryttargalan

Hoforshästen Herta var nominerad till ”Morgondagens Häst”, som en av tre fälttävlanshästar i landet.

Annons

Familjen Andersén i Hofors-Storvik hade därför inbjudits till Ryttargalan i Globen på torsdagskvällen för middag.

Uppfödaren, ägarinnan och ryttarinnan Frida Andersén var tillsammans med sambon Stefan Leijon inbjuden och med på middagen som serverades för 450 personer i självaste Ericsson Globe Arena.

– Det var trevligt och spännande! Det var något nytt och annorlunda för mig. Det var särskilt roligt att vi har fött upp Herta själva, säger Frida med ett stort leende.

Det var hoppryttaren Lisen Bratt-Fredricson som arrangerade tävlingen för fjärde året i rad. Tre hästar var nominerade från vardera grenen dressyr, hoppning och fälttävlan.

Vad är ditt mål med Herta, Frida?

– Att debutera i Svår klass och rida Young riders-EM i Ungern nästa år. Och långsiktigt OS 2012 i London.

I januari bär det av till landslagsträning.

Herta har gjort en fantastisk säsong, har tagit flest poäng av alla unga hästar 2009, 6:a i Sverige av alla fälttävlanshästar och vunnit överlägset Folksam Rider Cup i 2-stjärning klass.

Inför säsongen 2009 var förhoppningen att kunna få till en felfri CNC** och kvala till SM, men det blev mycket mer än så. 2:a i debuten i två-stjärnigt och sedan även placerad i andra starten på den svåra Strömsholmsbanan.

På SM blev det inte bara start - utan en riktig skräll - när Herta vann och där Frida red till sig en plats i det svenska seniorlaget(!) på Nordiska Mästerskapen.

På NM var de också placerade och bidrog till det svenska lagguldet. Dessutom kvalade Herta där in till årets Unghäst-VM.

I bara farten ledde sedan Herta och Frida Hoforslaget till ett historiskt brons på Lag-SM.

Unghäst-VM i franska Le Lion d’Angers var en mäktig upplevelse med världens bästa ryttare på plats med sina kommande hästar. Banorna var större, längre och svårare än något Herta sett i hela sitt liv, men hon klarade allt med glans.

Herta är en svensk halvblodshäst född på Andersén Fälttävlanscentrum i Storvik. Hon härstammar ur stofamilj 4, Gakenda och hennes mamma Herika kommer från framlidne uppfödaren Olle Gottschalk i Uppsala, där Annki Andersén köpte henne som föl efter att ha tävlat flera av hennes syskon. Herika är efter fullblodshingsten Krius** och morfar är Labrador (som tävlats i svår fälttävlan av Jan Jönsson). Hertas pappa är den tyska hopphingsten Cortus

Herta är en bestämd dam som satt sin ryttare, nu 19-åriga Frida Andersén på prov ett flertal gånger. Första fälttävlanssäsongen slutade allt som oftast terrängritten med att Frida fick en ofrivillig avsittning. 5-årssäsongen däremot gick lysande med flera segrar och en tredjeplats i unghästchampionatet Breeders Trophy-finalen

Förra året gick det sämre igen med flera tävlingar då Herta visade prov på dåligt humör, men Frida som hela tiden vetat vilka kvalitéer som finns i Herta, har kämpat vidare och i år har allting släppt.

Mer läsning

Annons