Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida och Herta nominerade på Ryttargalan

Hofors ridsällskaps Frida Andersén, 20, är en av Sveriges framgångsrikaste ungdomsryttare i fälttävlan med sin egen uppfödning Herta. Båda var nominerade till fina utmärkelser på Ryttargalan i Stockholm på torsdagen.

Annons

Frida var nominerad till Morgondagens Stjärna och Herta till Morgondagens Häst på Ryttargalan i Ericsson Globe, Stockholm, i anslutning till Stockholm International Horse Show.

Frida var nominerad även förra året. Hon är 20 år gammal och bor på Göklundsvägen i

Hofors. Herta är åtta år gammal, sto, efter Cortus – Herica – Krius xx, uppfödare och ägare Andersén Fälttävlanscentrum, Storvik.

Ryttargalan med stor middag arrangerades i själva Globen-manegen. Med vid bordet hade Frida sambon Stefan Leijon och mamma Annki Andersén med fästmannen Arne Karlsson.

– Klädseln var smoking och klänning, berättar Frida.

De tre nominerade ryttarna och hästarna presenterades med film på jumbotronen i Globen-taket. Jonna Friman, Jönköping, utsågs av juryn till Morgondagens Stjärna och Alexander till Morgondagens Häst, ryttare Ludvig Svennerståhl, Stockholm, numera bosatt i England.

• Grattis Frida! Hur var det att som nominerad vara inbjuden till Ryttargalan – för andra året i rad?

– Tack. Det var roligt. Något speciellt. Det är så kul att få komma iväg på något annorlunda. Bara att vara nominerad är kul i sig, ler Frida.

För Frida Andersén/Herta, representerande Hofors ridsällskap alternativt Sverige, har det här året varit det framgångsrikaste och på den högsta nivån i fälttävlan, hittills, se faktarutan.

Tränare är i terräng Annki Andersén, i hoppning Leif Hall och i dressyr Anne Persson, Hermanstorp, (fälttävlanslandslagets dressyrtränare för juniorer och young riders).

• Vad händer med dig och Herta under vintern, Frida?

– Vi ska träna dressyr här hemma. Jag ska försöka få hit henne. Jag ska också komma igång med konditionsträning; intervallträning här i sandbacken och på åkern, samt på flygfältet (Tjärnäs). Därefter ska vi komma ut på tävlingar. Vi ska tävla Medelsvår dressyr och 1.20–1.30 hoppning. I april startar fälttävlanssäsongen i Gärds (Skåne), då är vi med, i nationella tvåstjärniga CNC**.

Frida har nu enbart Herta i privatstallet på ridskolan. Strauss har hon efter ett och ett halvt års träning och tävling i fälttävlan, med guld i Gävleborgs Senior-DM förra året, lämnat tillbaka till ägaren i Tidaholm.

• Var det överenskommet så?

– Nej, det var i två och ett halvt år. Eftersom jag har börjat plugga har jag bara tid med en häst.

Frida har haft ett års skolledigt efter gymnasiet och jobbat lite extra både på ridskolan och på förskola. Nu går hon på 2-årig Tandhygienistlinje på Högskolan Dalarna i Falun.

– Jag var på praktik på Folktandvården här i Hofors en vecka i oktober. Under vårterminen ska jag praktisera på Folktandvården i Bomhus.

• Vill du inte bli professionell i hästbranschen?

– Jo, men jag ska plugga först och få den här yrkesutbildningen i botten, så får vi se sedan.

• Lycka till!

– Tack.

BENGT CARLSSON

Mer läsning

Annons