Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle FRK börjar med westernridning – tack vare Annika

/

Gävle Fältrittklubb ska börja med westernridning. Det ser instruktören Annika Hult till.

Annons

Annika Hult från Gävle har anställts av Gävle Fältrittklubb som ridinstruktör och håller vanliga traditionella ridlektioner. Men efter jullovet står även westernridning på schemat. Den grupp med åtta elever som hon idag håller på onsdagar ska flyttas till tisdagar och kan bli två grupper efter utökning av verksamheten. Eleverna kommer från Gävle och Sandviken.

Vad är viktigt med westernridning, Annika?

– Det är lösgörande arbete för hästen. Många moment kräver också ett stort förtroende mellan häst och ryttare, vilket ökar lyhördheten sinsemellan. Det är viktigt att ryttaren lär sig bli snabb med eftergiften så hästen lär sig lyssna på små signaler.

Då målet i westernridning är långa tyglar och enhandsfattning krävs att hästen arbetas på så sätt att den hittar sin egen bärighet. Ett arbete som tar lång tid då det krävs både styrka och teknik hos hästen.

Vem är Annika Hult? Hon är 31 år gammal och bor i Gävle där hon har två hästar hemma på lösdrift. Hon har bott i Hedesunda i sju år. Hon föddes och växte upp på en bondgård utanför Uppsala.

– Jag är en bondjänta.

Hon har tävlat i westernridning med stor framgång. Som 12-åring vann hon fyra SM-guld på Gotland.

– Jag slog alla äldre och rutinerade ryttare som hade hållit på jättelänge, det var kul!

Ett SM-guld tog hon både 1998 och -99. Gulden tog hon utöver alla övriga SM-valörer. År 2000 började hon trappa ned och sikta in sig på hoppning igen.

Jag plockar det jag gillar från olika rid-discipliner, konsten att bli ett med hästen är det viktigaste.

– Hoppningen har alltid dragit. Jag tränar ständigt dressyr och hoppning. Jag har tränat för många internationella tränare i western samt flertalet nationella tränare i hoppning och dressyr. I hoppningen har jag fått mycket hjälp av Marcus Westergren. Just nu försöker Alexandra Idehäll hjälpa mig bli en bättre hoppryttare, men under hösten har jag också varit tvungen att lägga in lite vila för mitt hopp-sto då jag har mycket annat jobb.

Westernridning har en lång och intressant historia. Här följer i korta drag en liten redogörelse, källa western-ridning.com:

Westernridning fick sin början på rancher redan på 1770-talet i USA. Utrustning och ridstil var starkt influerad av de tidiga spanska vaqueros, vilka var de mexikanska föregångarna till den amerikanska cowboyen. Vaqueros härstammade från de spanska erövrarna av den nya världen under 1500-talet. Innan spanjorerna kom fanns inga hästar över huvud taget på den amerikanska kontinenten.

Med tiden började cowboys från olika rancher skryta och tävla med varandra om sina färdigheter i att fånga en kalv med lasso, rida på bockhästar m.m. Rodeon var född. Med tiden kom man även att tävla i hästens färdigheter. De flesta av dagens tävlingsgrenar har börjat på detta sätt, t ex roping, cutting, reining, trail.

Mer läsning

Annons