Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Händelsrik helg för Kungsgårdens RK

Kungsgårdens ryttarklubb, KRK, har arrangerat en 2-dagars dressyrkurs i Högbo med före detta förbundskaptenen Elisabeth Lundholm och en kvällskurs i hoppning i Kungsgården med Cecilia Hansson.

Annons

– Det är andra gången som Elisabeth gästar oss. Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda dressyrträning för Elisabeth, hon har lång erfarenhet och mycket att lära ut, säger ordförande Madeleine ”Madde” Hansson.

Elisabeth höll också en uppskattad föreläsning om ledarskap, där hon bland annat lyfte fram viktiga nyckelord, för att vara en god ledare: ”Skapa förtroende och delaktighet. Alltid ha en respektfull öppen dialog. Vad har ryttaren för mål och hur kan ledaren hjälpa ekipaget att uppnå det?”

– Vi fick även träna på att coacha varandra, en nyttig erfarenhet, fortsätter ”Madde”.

Dessutom genomförde KRK en uppskattad hoppträning för C-tränaren Cecilia ”Cissi” Hansson på Storvik Ovansjö RK, också för andra gången.

”Madde” Hansson summerar helgen:

– En av våra målsättningar är att inspirera och motivera i syfte att utveckla ridsporten i vår hembygd - det känner vi att vi lyckats med efter helgens uppskattade arrangemang.

Dressyrens A-tränare Elisabeth Lundholm, Vejbystrand, har arbetat som förbundskapten i dressyr 1999-2009 och har lång erfarenhet som tränare inom ridsporten.

På Högbo ridklubb höll hon i helgen en 2-dagars dressyrkurs och en kortare föreläsning om ledarskap.

Hon började föreläsningen med att berätta om vad som format henne som ledare och lyfte fram vikten av att ledaren, för att fungera väl i sin ledarroll, måste ha god självkännedom – Vem är jag? Vad står jag för? Vad är mina livsvärderingar?

För Elisabeth har förebilder spelat en stor roll, både som inspiration men även genom deras livsfilosofier. Några förebilder som nämndes var bland annat Ulla Håkansson, 72 år, som köpt en ny Grand Prix-häst.

– Ulla är fortfarande nyfiken och har drivkraften, sa Elisabeth.

Hon lyfte fram Jan Jönsson, före detta förbundskapten i fälttävlan.

– Han har verkligen förmågan att få det svåra att bli enkelt. Han inger förtroende och får ryttare att göra saker de inte trodde var möjligt.

Elisabeth menade att en lyckosam ledare ska medverka till att se möjligheter och utmaningar – i stället för hinder. Hjälpa ryttaren att kunna fokusera och att skapa målbilder – hur känns det, hör hörs det?

Tränaren ska tillsammans med ryttaren sätta mål – vad vill jag uppnå om exempelvis fem år?

Detta görs genom coachning, där öppna frågor hjälper till att sätta ord på visioner.

Deltagarna fick även prova på att coacha varandra. Jättenyttigt, men ack vad svårt att inte ställa slutna frågor – en bra och tänkvärd övning!

På frågan om vilka nyckelord Elisabeth rankar som viktigast för att vara en god ledare svarade hon:

– Att skapa förtroende. Att vara ärlig. Delaktighet. Skapa samsyn. Lyssna och bekräfta individen.

Att vara ledare innebär också att hantera konflikter. Elisabeths råd var att komma överens om vilka normer som gäller, i syfte att skapa en plattform där man vet vad alla ska förhålla sig till. Konflikter ska hanteras snabbt!

– Skilj på sak och person! Vi är olika, men visa alltid respekt för varandra! Var noga med vad du säger – det kan såra!

I Elisabeths dressyrkurs deltog Cecilia Gustavsson/Highlander, Nina Olsson/Lamora, Frida Andersson/Polar Blitz, Eva Åhlander/Caruso, Catharina Högström/Skywalker, Malin Lönn/American Dollar, Emma-Therese Jonsson/Nevada, Fanny Eriksson/Lindens Angus, Madelene Hansson/Rutichia, Tuula Johansson/Richmond, Bruno Degreef/Zerrin, Marianne Ståhlnacke/Medina och Sigrid Bergåkra/Primavera/unghäst.

KRK genomförde på söndagskvällen en uppskattad hoppträning för C-tränaren Cecilia Hansson, Gävle, på Storvik Ovansjö RK i Kungsgården, också för andra gången.

Kursen var fulltecknad, 11 ekipage. I ponnygruppen deltog Daniella Sebelius, Karin Bratt, Ida Oskarsson, Emelie Engström och Emma Edvardsson. Hästgruppen bestod av Karin Danielsson, Karin Eriksson, Malin Hellbom, Anna Gunnarsson, Beatrice Hagström och Andrea Gustafsson.

Mer läsning

Annons