Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna, Ida och Annika – gästrikeryttarna i SM

En erfarenhet rikare blev Hanna Kulla, Ida Göthe och Annika Sundkvist i Gyda IHF när de tävlade i Svenska Mästerskapen för Islandshästar på Strömsholm.

Annons

Det blev varken finalplats eller placering för någon av dem, men klubbens allra största hopp var junioren Hanna Kulla med sin Fengur frà Akureyri, som blev tia i Speedpass.

Så här gick det:

Hanna Kulla

Här berättar hon dag för dag:

• Femgång:

Torsdag:

– Vi tränade på kvällen. Han kändes inte bra, han var bunden i tölten och seg. Jag fick inte igenom allt, det var nåt. Men det blev bättre och nästan allt satt okey men inte bra.

Fredag:

– På uppvärmningen kändes det inget bra alls, ungefär som på torsdagen fast ännu värre Det var i tölten, men halvhalterna var det största problemet. Utan halvhalter är det omöjligt att gå från galopp till pass. Jag hade valt tölten efter passen för att han alltid blir lösgjord efter en passläggning. Men eftersom halvhalterna inte gick igenom blev det en dålig pass, näst intill obefintlig och han var därför inte lösgjord inför tölten.

– Sen återstod i ordningen trav, galopp och skritt. Traven var helt okej, men han gick över i galopp i en kurva. I den efterföljande galoppen blev han lite springig i bak. Han har bra aktion i frambenen men får inte riktigt med sig baken. I skritten kortade han steget. När inte passen funkade blev det andra lidande. Men man måste våga satsa, eftersom ett halvdant program trots att allt sitter, då kanske blir energifattigt och ändå inte räcker för att komma nån vart.

• Speedpass (100 meter):

– Första heatet gick på 9,19 sekunder. Det gick helt okey. Det blev ett bra löp, det snabbast vi gjort. Ändå kändes det att det fanns mycket kvar att ta av honom. I andra heatet tryckte han inte på riktigt som han kan göra, men tiden blev 9,05 så det vart ju ändå en förbättring.

– Speedpass är nytt för oss för i år, jag blev chockad när vi kvalade in och hade därför inga förväntningar i SM. Tiondeplatsen är jag helt nöjd med, det hade jag inte förväntat mig. Årets maximitid för kval var 9,60 I och med dessa tider är Fengur och jag klara för nästa års SM. Det var det som var mitt stora mål!

Ida Göthe

För lika gamla Ida Göthe på sin Hjartagná från Musö gick det inte så bra i Fempassen. Det var passen som inte fungerade. I Stilpassen krånglade det också i passen. Hjartagná tog inte passläggningarna. Det är dock första året som Ida är ute och tävlar med sin inga häst.

Annika Sundkvist

Både Passlöp och Speedpass är Annika Sundkvists grenar med sin Styrmir från Jagannatha.

I Passlöp (250 m pass) blev det bara galopp både fredag och lördag och därför inget godkännande.

I Speedpass första heatet blev det galoppinslag och därför ingen godkänd tid. I andra heatet blev det en godkänd tid på 8,91. Men han kan gå snabbare - förra året på åtta blankt.

Hanna avrundar:

– Det var väl inte en så lyckad helg för oss i Gyda. Det var otroligt låga poäng rakt igenom i årets SM, domarna var ovanligt hårda. Till final brukar nivån ligga på sex poäng, men i år på 5,30, vilket rent allmänt är lågt.

Mer läsning

Annons