Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hanna Kulla till SM på Fengur frà Akureyri

Valbotjejen Hanna Kulla tävlar i SM med sin Islandshäst Fengur frà Akureyri på Strömsholm det här veckoslutet. – Hanna kommer att gå in i A-finalen om hon får allt att sitta i momenten med sin häst, därmed är hon bland de fem bästa, för så bra är ekipaget i år med nationella placeringar, säger hennes tränare Wictoria ”Wicky” Edvinsson från Stocksbo.

Annons

Det här blir Hannas andra svenska mästerskap i rad med sin häst.

• Hur gick det i SM-premiären?

- Då gick det inget bra. Jag missade i uppvärmningen, tiden blev för kort när det hade kommit in många strykningar före mig i startlistan.

Fengur frà Akureyri är valack, född -94. Han är född och uppväxt på Island. När han kom till Sverige för sex år sedan fick han inte återvända, sådana är bestämmelserna. För fem år sedan köpte familjen Kulla honom från Avesta.

– Han hade då tävlats lite i lätta klasser. Jag började tävla honom ett år därefter. Han var egentligen inköpt till min storasyster Sofia, men hon tog ett uppehåll på ett år. Sen fick hon inte tillbaka honom, för då fortsatte jag tävla honom, skrattar Hanna.

Nu har Sofia startat firma och öppnat islandshäststall i Mackmyra.

Hanna fyller om någon vecka 19 år och hon tävlar för Gästriklands Islandshästförening Gyda IHF, som har ytterligare två deltagare i SM: Den ena ryttaren är lika gamla Ida Göthe på sin nya svenskfödda Hjartagná från Musö. Även Ida hade SM-premiär förra året, men då på sin gamla Islandsfödda häst Dagros frá Hlidabergi enbart i grenen Speedpass. Annars är hennes grenar både Stilpass och Femfång. Den andra ryttaren är senioren Annika Sundkvist med sin Sverigefödda Styrmir från Jagannatha, som också var med i förra årets SM men som tog SM-guld premiäråret 2006 i Östersund. Hennes grenar är 250 meter pass och Speedpass. För Hanna är det i första hand Femgång som gäller och i andra hand Speedpass.

Under Strömsholmstävlingen i nationaldagshelgen i år arrangerades Strömsholms Elit på Utnäs Löt, där även ett nordiskt mästerskap har genomförts. Hanna var med på sin häst och kom på en hedrande tredjeplacering (en tiondels sekund från seger).

– Det var jättebra! Den tävlingen är jag jättenöjd med.

• Hur tror du det kommer att gå i SM, Hanna?

– Det har gått bättre för mig och Fengur på tävlingar före SM i år än förra året. Vi har varit ute på större nationella tävlingar och fått rutin. Vi var även ute en hel del på tävlingar i höstas efter förra årets SM. Så jag hoppas verkligen det går bra i SM. Men allting måste klaffa. Jag hoppas i alla fall att vi blir med bland de tio bästa och går till B-final. Man måste ju vara realistisk, men sitter allting så…

När Sporten på måndagen besökte Högbobanan gjorde Hanna och Fenfur sitt sista träningspass för ”Wicky”.

Bengt Carlsson

Mer läsning

Annons