Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hiawatha fick fångas in med lasso i boxen

Hiawatha var så ohanterad att han fick fångas in med lasso i boxen efter att han köptes på en marknad i Danmark. Martina Löfqvist red in honom med mamma Camillas hjälp. Efter år av framgångar på hoppbanorna är han nu till salu som en fortsatt tävlingsponny i hoppning.

Annons

Martina Löfqvist i Södra Åbyggeby är 18 år gammal och får efter årsskiftet inte tävla ponny längre. Därför är hennes nu 6-årige valack Hiawatha till salu. Han är korsningsponny med 145 cm i mankhöjd och Martina tävlar honom i kategori D i hoppning.

Först ägde och tävlade hon korsningsstoet Hedvig i kat. C och därefter connemaravalacken Qwideon O’Chief i D.

För fyra år sedan åkte mamma Camilla till Danmark och köpte då 2-årige Hiawatha på Hjallerup marknad, landets största. Eftersom Hiawatha inte var mycket hanterad, fick han fångas in med lasso i boxen, då hästtransportören hade tagit av honom grimman. Då bodde familjen Löfqvist i Gårdskär. När Hiawatha fraktades upp från Danmark och skulle lastas ur transporten i Skutskär, smet han och kom loss.

Martina berättar:

– Tänk innan vi fick på honom en vojlock och sadel. Först var han rädd för det. Men jag började rida in honom med hjälp av mamma som höll i linan. Han var seg att rida i början och han sprang igenom hindren i stället för att hoppa över.

Martina började så småningom träna hoppning för Thomas Lennholm, Bergby.

– Vi tävlade första gången när han var fyra år hemma i Älvkarleby RK:s klubbtävling.

Martina och Hiawatha har haft finfina framgångar på tävlingsbanorna. Se bara i år:

Avdelning B: Elva felfria segrar i lokala och regionala tävlingar i Lätt D, C och B, samt i en nationell Lätt A i Hebys sommarmeeting.

Avd. A: Seger i lokaltävlingar Lätt C i Rengsjö i både juni och oktober samt i Storbyn i juli. Tvåa i Östervåla lokal Lätt C och B. Trea i 2-dagars lokala Gävle Ponny Cup och fyra i 2-dagars Ovansjö Spelen i augusti, Lätt C. Fyra i Lurbo, regional Lätt B i oktober innan Gävle RS:s novemberhoppningar. Sexa i regional Lätt B i Tierp, samt i lokala Lätt C på hemmaplan i Älvkarleby och i Storvreta.

För ett år sedan flyttade familjen Löfqvist från Gårdskär till S Åbyggeby. Först stod Hiawata i Milbostallet, men Martina flyttade över honom till Norra Åbyggeby där han står nu.

– Just nu tränar jag inte Hiawatha alls, när hon ska säljas. Under december ska en tävlingsryttare på Brantshammars stuteri (Uppsala) prova honom.

Satsningen gör Martina nu i stället på sin första ridhäst, det 9-åriga stoet Segata, holländskt halvblod, som hon har ägt och haft sedan i april.

Segata har tävlat hoppning innan hon kom till Martina. Hon har i år hunnit med tre tävlingar: Debut i Tierp, felfritt i 0,90. Därefter startade de på Gävle RS i 1,00 och 1,10 meter. Vid Storvik Ovansjö var de felfria i 1,00 och fick fyra fel för ett nedslag i 1,10.

Martina tävlar för Älvkarleby ridklubb.

– Att tävla i 1.20 nästa år.

– Alexandra (Idehäll, Forsby, red:s anm). Men jag ska köpa en till häst, den ska jag träna för Thomas.

Mer läsning

Annons