Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höglund vann Folksam Riders Cup

Gävle ryttarsällskaps Sandra Höglund vann totalt med sin häst Lamborghini SN den högsta klassen, 1.40 - 1.45-hoppning, i den landsomfattande Folksam Riders Cup 2010.

Annons

Sandra Höglund är 20 år gammal och bor i Åbyggeby. Där hemma på Höglundska gården bor även Lamborghini SN, valack, född 2000, gråskimmel, efter Laurin – Irco Mena, uppfödare Birgitta Jonasson, Kristianstad.

Av 47 placerade tog ekipaget totalsegern på 78 poäng.

Det är de fem bästa resultaten per ekipage presterade i den respektive aktuella klassen under året som tas med i rankingen.

För Sandra och ”Laban” var det sina fem bästa klassresultaten i den högsta klassen, 1.40 – 1.45 meter, som räknades, men ekipaget hade sina bästa placeringar i 1.40: Högbo maj seger. Hudiksvall september seger och tvåa, samt guld i Senior-DM. Umeå september (två veckor senare) tvåa.

• Grattis Sandra! Hur vill du kommentera totalsegern?

– Tack! Det är väldigt kul att vinna en stor tävling som sträcker sig över hela året. Speciellt när det är så många duktiga ryttare med. Till exempel Douglas Lindelöw (som vann årets Young riders-EM och Senior-SM) och Stina Lillje.

• Hade du vågat tro på en totalseger?

– Nej, det trodde jag inte, med tanke på alla de duktiga som deltog. Det fanns inte i mina tankar, eftersom det är svårt att vinna, framför allt den högsta klassen.

• Hur vann du och ”Laban”?

– Vi tog ledningen i Folksam Riders Cup i 3-dagars nationella Hudik Ryttar Cup genom de två segrarna och andraplaceringen. Vi behöll ledningen ända tills slutdatumet 15 november. Vi åkte på våra årsplanerade tävlingar.

Trots att det fanns många både nationella och internationella tävlingar som lockade de sista månaderna. Jag gör en årsplan för hur vi ska tävla och den försöker jag följa, för att han ska hålla i framtiden också. Det höll även i år!

Etapp 5 den 16/8 – 31/10 vann de också.

– Jag fick tre värdecheckar på 500 kronor vardera, ”Laban” fick plakett och rosett.

Dessutom blev de totalt 13:e-placerade i 1.30 – 1.35.

Förra året (2009) var det fokus på just 1.30 – 1.35 för Sandra och ”Laban”. Då blev de faktiskt också ett toppekipage, tvåa totalt, efter att de hade haft ledningen hela året.

Då tog Sandra flera etappsegrar med sin andra häst Nantello i 1.10-hoppning. De ledde cupen från början av 2009 och så länge ”Nisse” kunde tävla.

– Vi vann mycket. ”Nisse” var en riktig fighter med ett hjärta av guld.

Men plötsligt på en tävling i Fagersta i juni drabbades han av en svår hovbensfraktur som inte gick att laga. Efter många försök att rädda honom togs han tyvärr bort i september. Familjen Höglunds ögonsten och trotjänare begravdes hemma på gården.

I Folksam Riders Cup hade Sandra och han presterat så fina resultat och inget annat ekipage gjorde det bättre efter hans död att de även därefter länge behöll totalledningen. Till slut blev de tredjeplacerade i resultatlistan.

BENGT CARLSSON

Mer läsning

Annons