Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopptjejen Cissi Hansson är älgparksföreståndare

Att som 22-årig tjej vara tävlingsryttare och företagare är kanske inte så märkvärdigt. Men utöver andra hoppryttares vardag, som stall- och hästskötsel, träningar och tävlingar, samt allt som hör hästarna till, har Cissi lite mer att pyssla med också. På egna Kybacka gård i Rörberg är hon nämligen älgparksföreståndare.

Annons

Cecilia Hansson är hennes namn, till vardags kallad Cissi.

– De flesta som känner mig väl brukar undra när jag svarar Kybacka Cecilia i telefonen.

I dag är hon 22 år, en fortsatt framgångsrik tävlingsryttare i hoppning och utbildar sig nu till C-tränare.

Hon har även blivit egen företagare. Det speciella med henne är att hon äger och ansvarar för Kybacka älgpark i Rörberg, Valbo, med häst- och hundgård.

Tillsammans med sina föräldrar Marie och Reine köpte hon gården i våras. Älgparken ingick – med guidade turer. Det gjorde även restaurangen, souvenirbutiken och stuguthyrningen.

– Vi hade länge sökt efter en gård med mer plats för hästar och hundar.

– Ja, vi är djurintresserade allihopa, så älgparken ser vi som en bonus.

Det är Cissi som är ansvarig för gården och dess verksamhet.

– Det är väldigt spännande. Det är många järn i elden. De fyra uthyrningsstugorna, konferenser, hundarna, hästarna och älgarna. Det är full rulle. Den här gården passar oss väldigt bra. Det är verkligen skoj – kul att det händer något hela tiden, såna är vi allihopa! Det handlar om allt – från att ta in hö till att servera i restaurangen, sälja souvenirer, älgparksguidning och serva gäster som bor här, m m, m m.

– Vi håller på med rust. Vi planerar för utbyggnad av stallet nästa år, med fler hästplatser, samt spol- och uppbindningsplats. Vi planerar även för ridhus, med föregående skogsavverkning och markarbete. Grus- och gräsbanor är färdiga, men de ligger nere under vintern, så jag får traila hästarna till ridhus.

Cissi arbetar ensam på gården – än så länge. Men hon har praktikanter vissa tider. När Sporten besöker Kybacka praktiserar Petra Nilsson från Piteå i tre veckor. Hon går på Grans naturbruksgymnasium med inriktning på hund. Marie Hansson bedriver avelsstationen Conover’s på gården med rasen Flat Coated Retriever och Petra köpte i våras valptiken Dr Quinn (med avelsnamnet före). De övriga praktikanterna kommer från Gävle och Real med hästinriktning; Michelle Pykäri och Johanna Öberg.

– Det är kul. Dessutom brukar Emelie Öhman och Sanna Malmström från Sandviken samt min kusin Ottilia Söderström vara här och hjälpa mig.

Sportens intervju med Cissi avbryts många gånger av alla som ringer om älgparken. Ett av samtalen kom från Tyskland, som frågade om och bokade uppställning av 40 husbilar i midsommar.

– Husbilar körs i karavan från Tyskland till Rättvik på Midsommarsafari. Det är kul att det blir sådana här också, säger Cissi och kikar efter plats ut över täkterna.

– Det är tjuren Dennis och korna med sina kalvar från i somras, Klara med trillingar och Ellen med tvillingar. Vi har haft turen att få trillingkalvar i år, de första dokumenterade i Sverige. Högsäsongen för turisterna är förstås på sommaren, men jag tar bokade guidningar under vinterhalvåret.

Cissi bor inte på gården, utan i Gävle (mitt i stan), men är med sambon på väg att flytta till det stora före detta föräldrahemmet i Valbo. Däremot bor föräldrarna på Kybacka.

Cissis grovgöra i det egna stallet är varje dags mockning, spåning, fodring och städning, ibland flera gånger om dagen, samt de åtta hästarna som ska skötas och ridas varje dag. Att träna hästarna regelbundet och köra dem land och rike runt för att tävla upp till Svår hoppning hör ju också sporten till, likväl som att åka runt och träna andra ryttare.

Mer läsning

Annons