Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens clinic – en succé

Inför cirka 250 personer höll Jens Fredricson på söndagskvällen en succéartad clinic i hoppningens svåra konst på Lerviks ridcenter.
– Det här är ingen uppvisning, det är en förevisning. Jag har varit här på Gävle ryttarsällskap och hållit kurser och clinics sedan 1994. Det är alltid lika roligt att komma tillbaka hit till Gävle.

Annons

Så inledde Jens Fredricson sin 2,5 timmar långa och mycket intressanta clinic i regi av Gävle ryttarsällskap och Gävleborgs ridsportförbund.

Jens Fredricson är 42 år, bor i skånska Blentarp, är A-tränare, landslagsryttare och är anställd på Flyinge som ansvarig för unghästutbildningen.

Han satt till häst under hela clinicen. Han red först en unghäst och pratade om dess grundutbildning och övergick därefter till en häst på väg upp i klasserna. Jens och Leif red avslutningsvis en häst vardera som går i de högre klasserna,

Han gick igenom allt det viktiga att tänka på som ryttare, med tyngden på sitsen och vikthjälperna:

– Framåtbjudning = vilja gå fram.

– Få hästen kommunikativ – att den lyssnar på mig.

– Jag utgår från hästens jämvikt.

– Alla hästar har en stark och en svag sida - den starka hårda och den svaga mjuka.

– Viktigt att hästen är taktmässig!

– Schvung är en tolkningsfråga.

– Jag har inte sagt någonting om form. Har ni märkt det? Det viktigaste är att få hästen gymnastisk i kroppen.

– Varje mjuk övergång är en del av hästens utbildning. Kvaliteten på varje dags arbete styr hur bra hästen blir. Jag sätter arbetet i ordningen 1) balans, 2) rytm och 3) hindrets storlek.

– Hoppning = galopp. Ju bättre galopp man kan sätta i en häst, ju bättre hoppryttare är man. – Min uppgift som ryttare är att få galopp i hästen.

– Bra hästar får man aldrig – bra hästar gör man. Sedan jag var 21 år har jag tagit 20 unghästar, 3-åringar, upp i Svår 1.50.

– Ja, det blev bra. Kul att så många kom och tittade och lyssnade. En clinic är ett förtydligande för alla. Den är även ett förtydligande av träningen och instruktionerna för eleverna på kursen.

– Jens var mycket duktig. Han fick till och med barnen att förstå. Visst är det roligt att det kom så mycket folk. Men det var en hel del ”satsande” ungdomar i Gästrikland som inte var här, det är synd.

– Vi instruktörer i GRS hade i alla fall pushat på våra elever att komma, kommenterar huvudarrangören Leif Hall.

– Lilla Malin, 10, sa att hon förstod vad Jens sa, inflikar GRS-ridläraren Molly Hedqvist och tillägger.

– Real-gymnasiet berömmer att det var en mycket bra och lärorik clinic.

– Ja, det är tränare som har ringt till Gävleborgs ridsportförbund och tackat för clinicen och även andra som har ringt hit, lägger GRS-instruktören Kine Hall till.

Efter clinicen samlades Gävleborgs instruktörer och tränare till en avsutten träff med Jens som föredragshållare.

Mer läsning

Annons