Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena fick bra omdöme på sin uppfödning Theo

Lena Sjöström i Rörberg fick så bra omdöme på sin 1-årige hingst Theo vid en Rådgivande bedömning för hingstar på Jälla i Uppsala, att de ville se honom igen om ett år.

Annons

Lena Sjöström i Tvea, Rörberg, äger mamman Kalinka, en hanoveraner som hon köpte under sin tid i Tyskland. Kalinkas far är Kolibri, en östtysk hingst, en av Tysklands största hoppförvärvare och morfar är Friedericus Rex, som var en bra tävlingsindivid och vann Falsterboderbyt på 70-talet med världskände Hermann Schridde i sadeln.

Hos Lena nedkom Kalinka med sin första avkomma 2004, numera valack. Sommaren därefter blev det ett sto och i fjol hingsten Theo, hoppblod genom Tornesch till far, som Malin Baryard-Johnson har och tävlar åt Helena Hugosson, Helsingborg.

Den i Sverige nordligaste platsen för Rådgivande bedömning för hingstar som arrangeras av ASVH = Avelsföreningen Svenska Varmblodiga Hästen är Jälla naturbruksgymnasium, Uppsala, som genomfördes för ett par veckor sedan.

Lena åkte dit med Theo och fick alltså bra omdöme på sin 1-årige hingst.

– För mig som uppfödare är det en måttstock på hur bra min häst är. Bara det att de vill se honom igen, är ett mått på god exteriör och vissa hoppkvaliteter. Dessutom är det en erfarenhet för den unga hästen att få komma ut, bli lastad och få åka transport. Unga hästar blir på så sätt vana att åka och att man håller på med dem, kommenterar Lena.

Lena tar ett föl varje år. Kalinka har en avkomma sedan i somras och är betäckt igen.

– Tar man fram föl varje år, som jag, måste man även sälja undan vart efter. Men hittills har alla hästar blivit kvar här på gården, skrattar Lena.

– Man kan välja mellan att behålla hästar för egen del, eller också säljer man till andra som vill satsa dessa. Antingen säljer man hästarna som föl eller också utbildar man dem först. Man får lov att välja. Ston är mest intressanta att behålla.

– Jag började avelskarriären med att ta ett föl som min egen ridhäst. Den hästen är nu fyra år och fick betyget 8 – 8 på årets regionala Kvalitetsbedömning i Högbo. Det är extra roligt när det går bra på kvalitetsbedömningen, när man har gjort allt själv, att man har både stoet och avkomman, vilken man dessutom har utbildat själv. Han rör sig trevligt.

Mer läsning

Annons