Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilla Indy klar för nationell dressyr

Att vara ridskoleponny med olika ryttare på vardagskvällarna och att tävla nationell dressyr på helgerna borde vara en ganska ovanlig kombination. Men Gävle fältrittklubbs lilla Indy gör det.

– Hon har ett så stort hjärta, hon är helt otrolig, säger hennes samspelta tävlingskamrat Fanny Claesson.

Annons

Efter årets alla regionala topprestationer på dressyrbanorna är Indy med Fanny Claesson i sadeln nu kvalade upp till nationella tävlingar. De är lika gamla, 17 år.

Lilla tvåfärgade skäcken Indy är ett sto, korsningsponny med 139,5 cm i mankhöjd = kategori C. När hon är ledig från lektioner, träning och tävling bor hon i sin box i ridskolestallet i Sofiedal, om hon inte går ute i hagen och får frisk luft.

Fanny är en lektionsryttare som bor i Gävle. Men hon är inte som vilken vanlig ridskoleelev som helst, som bara kommer och rider sin lektion en gång i veckan. Att hon är skötare är en självklarhet, därför måste hon till stallet varenda dag.

– Jag har mer frihet än de flesta andra som rider lektion, erkänner Fanny.

– Jag väljer själv vilka tävlingar jag vill åka på med Indy och Cicci (Gustafsson, instruktör) godkänner. Jag gör så mycket för klubben, jag är med i ungdomssektionen, är US-representant i huvudstyrelsen och är med i tävlingssektionen. Nu går jag på distriktets ungdomsledarkurs och ska söka hippologutbildningen, det är därför jag håller till så mycket här på klubben.

Indy har gått på GFRK:s ridskola i över 10 år. Fanny rider numera på dressyrspecial för Cicci på tisdagar.

På tävlingsbanorna i de regionala klasserna har segrarna och de övriga topplaceringarna löst av varandra för Fanny och Indy. Årets mål var att kvala upp till nationella tävlingar = minst 62 procent i någon av klasserna Lätt A – FEI:s Mästerskapsprogram. Det gjorde de i Falun den 31 oktober. I Lätt A:P1 belönades de med 62,89 procent och kvalet var klappat och klart.

– Det var över förväntan. Jag hade räknat med att gå upp i klasserna på regionala tävlingar under nästa år, jag hade inte tänkt ens att kunna rida så högt i år. Jag är jätteglad, det är hur kul som helst! Med tanke på de förutsättningar man har med en ridskoleponny, att man inte kan rida den varje dag och kanske inte ens varje vecka, en möjlighet som privathästägarna har. Jag är nöjd över att det går att prestera så bra som det gör med tanke på förutsättningarna.

Fanny och Indy började tävla Lätt A i år, i Toyota Cup den 25 januari på hemmaplan, de fick 59 procent och blev oplacerade.

Vad tycker du är er största prestation i år?

– Kvalet väger tyngst. Det var den största konkurrensen då. Även om ritten inte kändes så speciell, hon blev väldigt spänd i Falun. Att vi blev fyra i DM i Hofors var också jätteroligt.

Framöver då?

– Eftersom vi tävlade Lätt A:1 första gången det här året, ska jag försöka få mer rutin på att rida lite mer avancerade program nästa år. Jag vet ju att vi klarar av det, men vi måste få mer rutin.

Så vad är då 2010 års mål?

– Eftersom det blir mitt sista ponnyår (fyller 18) ska jag försöka åka ut med Indy och prestera bra ritter på nationella tävlingar. Drömmen skulle kunna vara att kvala till SM. Vi kan inte åka så långt, det blir jobbigt för henne. Indy jobbar så mycket med viljan även om hon inte har orken riktigt. Hon har ett så stort hjärta - hon är helt otrolig! Därför får jag anpassa mig till ridskolans verksamhet för hennes skull. Finns det inga nationella tävlingar inom rimligt avstånd kan det bli någon regional i stället, så hon orkar. Men det viktigaste nu, eftersom det blir mitt sista år med Indy, är att vi ska ha kul tillsammans.

 

Mer läsning

Annons