Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märtha och Ronaldo tackar för sig

/

Högbo Ridklubbs Märtha Nilsson och ponnyn Ronaldo har varit ett känt ekipage i de högsta dressyrklasserna. Efter fyra år av finfina framgångar och höga placeringar på tävlingsarenorna landet runt så har de nu gått skilda vägar.

Annons

Märtha Nilsson är 17 år och bor i Alborga, Valbo. Här berättar hon om sin käre arbetskamrat, ögonstenen Ronaldo:

– Ronaldo är en mycket speciell ponny. Hans färg är nästan gul och guldig i sin ton och hans ögon har gula inslag de med. Han blev ofta kallad Ormögat på tävlingar. Han drog blickar till sig genom sin utstrålning och sitt utseende. Han är en kille med otrolig personlighet. – Jag skojade ofta och sa det är my way or the high way när det gällde ridning och hantering av honom. Det tog lång tid innan han litade på mig, men när han väl gjorde det blev vi praktiskt taget bästa vänner.

– I och med att han är så speciell var jag väldigt mån om vart han skulle säljas. Och för mig var det viktigt att berätta allt om Ronaldo, för att han skulle få en så bra framtid som möjligt. Dock var det ganska svårt att berätta allt, då vi hade finska spekulanter. Vi hade några kommunikationsproblem, men med hjälp från en svensk som kunde finska gick allting jättebra. Så till slut blev han såld till Vimpeli i Finland.

– Han åkte den 6 april. Vi skjutsade upp honom till Umeå hamn, där han fick byta transportlastbil och sedan ta färjan över till Finland. Ronaldo ägs nu av en 13-årig tjej. Han har det jättebra och har redan tagit två placeringar på tävling med sin nya ägare.

Hur kändes det att sälja Ronaldo?

– Det var väldigt tufft! Speciellt eftersom han betyder så mycket för mig och vi har så många fina minnen ihop. Men det känns bra nu när jag vet att han fortfarande har det lika bra hos sin nya ägare.

Märtha fortsätter med dressyren och tävlandet med sin storhäst Miró, som hon ägt i 1,5 år.

Vad är din målsättning med honom?

– Just nu är vi i en träningsfas. Men under det här året är mitt mål att stabilisera oss på Medelsvår B-nivå. Inom några år är mitt långsiktiga mål att starta U25-klasser och Lövsta Future Challenge.

Hur är det att vara en framgångsrik dressyrryttare, Märtha?

– Det är både tufft och ganska pressande att behöva prestera hela tiden, men det är samtidigt väldigt roligt och jag njuter varje sekund av det.

– Jag är väldigt tacksam för att mitt team, det vill säga min familj och min tränare Fredrik Böhling, har gett mig chansen till att hela tiden utvecklas med mina hästar och få åka på de stora tävlingarna.

Mer läsning

Annons