Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Min stora dröm har gått i uppfyllelse”

Hofors ridsällskaps Frida Andersén och hennes häst Herta representerar Sverige vid årets Unghäst-VM i fälttävlan i franska Le Lion d’Angers den 15-18 oktober.

Annons

– Min stora dröm har gått i uppfyllelse! Jag och Herta har blivit uttagna till att representera Sverige och Swedish Warmblod i Frankrike, i Le Lion d’Angers 35 mil söder om Paris, så nu åker vi, berättar Frida glatt.

Detta efter en fantastisk säsong med placering i varje start i tvåstjärnig klass. Nationellt blev de tvåa hemma i Hofors, sjua på Strömsholm, samt vann i Hermanstorp och blev därmed svensk mästare Young riders (till och med 21 år). Internationellt blev de nia i Bollnäs och därmed nordisk mästare i lag för seniorer.

– Det var i Bollnäs som vi kvalade in till internationellt tävlande. Det var för ett par veckor sedan jag fick veta att förbundet hade tagit ut mig och Herta till VM.

Världsmästerskapen i fälttävlan för unghästar går som lång tävling, 3-dagars, i den tvåstjärniga klassen CCI** (= motsvarande svensk Medelsvår A), i ordningen dressyr, terräng, banhoppning. Terrängen går i 1.15 meter och är tio minuter lång och banhoppningen går i 1.20.

– Det är häftigt. Att få tävla mot de bästa ryttarna i världen, kommenterar Frida Andersén

Hur tror du det kommer att gå för er?

– Det är svårt att veta hur bra de andra ryttarna och hästarna är. Men jag har som målsättning att kvala till nästa års Young riders-EM. Det finns inga kvaltävlingar i Sverige, så det skulle vara skönt att ha det gjort, så vi slipper åka utomlands för det också, hoppas Frida.

Kvalkravet är en godkänd dressyr, felfri terräng och max 16 straffpoäng i hoppningen.

– Mitt nästa mål med Herta är därefter självklart OS 2012, påpekar hon bestämt.

Det här blir första gången som en häst från Gävleborg deltar i Unghäst-VM i fälttävlan. Totalt tävlar ett hundratal hästar från hela världen, varav fem 7-åringar utöver Herta och två 6-åringar.

– Hon är jättebra. Hon har haft bäst resultat av alla 7-åringar i Sverige, konstaterar Frida stolt om sin häst Herta.

– Vi har fött upp henne själva. Jag har själv ridit in henne, utbildat och tävlat fram henne med mammas hjälp. Herta är en svensk halvblodshäst, efter Cortus – Herika – Krius**. Alla tycker att hon är en underbar häst, såväl tränare och landslagsledning som domare och andra.

Mamma Annki är Fridas tränare i både dressyr, banhoppning och terräng.

– Anna Malmberg hjälpte mig mycket när hon var hemma från Australien i somras. Efter det har dressyren gått mycket bättre, konstaterar Frida tacksamt.

Men Frida hade ett problem; att ha råd att resa från Hofors och ända till Frankrike och tävla! Hon vände sig till företagen i Hofors–Torsåker och tack vare välvillig sponsring av en del av dem bär det nu av från ridskolan i Hofors med destination Le Lion d’Angers i Frankrike. Sporten önskar lycka till.

Mer läsning

Annons