Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ponny-SM i Högbo med Järvsöfaks och Sebastian

Svenska Mästerskapen i ponnyhoppning genomförs i Högbo under fyra dagar den här veckan, torsdag – söndag, med temat ”Hälsa och sportsligt agerande”. Järvsöfaks kommer och Sebastian Krantz från Talang 2008 uppträder på SM-banketten.

Annons

Det är inte enbart i Högbo ridklubbs 40-åriga historia som SM går för första gången, det är nämligen premiär för både landskapet Gästrikland och länet Gävleborg – i ponnyhoppning. I fälttävlan har SM arrangerats både i Hofors, Gävle, Ljusdal och Bollnäs.

Så här ser programmet ut:

4 Torsdag:

De kolossalstora evenemangen inleds vid lunchtid i morgon torsdag med välkomsthoppning i klassen Lätt A Clear round.

Det officiella startskottet avlossas klockan 16. Invigningsceremonin omfattas av Sandvikens blåsorkester, nationalsång, Sandvikens kommunalråd Peter Kärnström inviger genom att klippa det blågula bandet och alla SM-ryttarna presenteras länsvis i kortege. Ryttarna bjuds avslutningsvis på förtäring.

4 Fredag:

Första SM-finalkvalet går på fredagens förmiddag i Medelsvår B för alla tre kategorierna B, C och D. På eftermiddagen går den första omgången i Sandviken Energi Cup i Lätt A för ponnyerna och i 1.20 meter för ridhästarna. Högbo RK bjuder alla sina duktiga tävlingsfunktionärer på aftonens SM-bankett där Sebastian Krantz från Talang 2008 uppträder. Därefter disco. Buss kommer att gå mellan tävlingsplatsen och restaurangen.

– Vi arrangerar så många tävlingar under året att vi vill värdesätta deras ideella arbete med denna uppmuntran, menar tävlingsledare Sussie Öhman.

4 Lördag:

Andra SM-finalkvalet går på lördagens förmiddag i Medelsvår B för kat. B och i Medelsvår A för kat. C och D. Den andra cupomgången går på eftermiddagen i Lätt A+5 cm kat. B, Medelsvår B kat. C+D och 1.30 m häst.

Järvsöfaks – Sveriges mest folkkära travhäst besöker Ponny SM under lördagen.

I samarbete med SISU Idrottsutbildarna blir det föreläsningar med temat ”Hälsa och sportsligt agerande” klockan 18:

• Samsyn Gästrikland – Pia Hillgren.

• SISU Idrottsutbildarna – ”Du blir vad du äter”.

Tipspromenad med fina priser avrundar.

Därefter blir det en spännande Ride and Bike. Efter tacobuffén i cafeterian underhåller ungdomsband från Helges Aktivitetshus.

4 Söndag:

Den stora SM-finalen går på avslutningsdagen söndag. Kat. B i Medelsvår B, C i Medelsvår A och D i Svår klass.

Efter prisceremoniernas SM-medaljregn går finalerna i Sandviken Energi Cup i svårighetsgraderna Medelsvår B för ponny kat. B, Medelsvår B+5 för C och D, samt 1.35 m för häst.

Det hela avrundas med ”tröstklassen” Consulation för de som inte gick till final i SM eller cupen.

Andra hoppare än ponnyhästar finns också på plats under SM-dagarna, nämligen kaniner. Det är Gästrike Kaninhoppare som varje dag arrangerar tävling i rak- och krokbana. Högbo RK:s ungdomssektion har ponnyridning. Marknadsgatan med tiotalet knallar kompletterar den välsorterade restaurangen.

Bengt Carlsson

FOTO: BENGT CARLSSON

Mer läsning

Annons