Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara Henrietta hemma igen

Dressyrryttarinnan Sara Henrietta Bergström Källström (SHBK) har efter en succéartad tränings- och tävlingstour, dels i Spanien och dels i Frankrike, nu återvänt till hemmastallet i Kungsgården.

Annons

Av de sammanlagt tio internationella starterna har hon vunnit åtta och varit tvåa för övrigt.
Sporten träffar ryttarinnan och hennes hästar på den lilla röda gården utanför Sandviken.

• Ett fantastiskt resultat.

– Ja det har gått bra, svarar hon blygsamt. Min häst ginatricot Diezel har utvecklats enormt under träningen i Spanien, han har slagit sina egna resultat gång på gång. Sista tävlingsdagen i Saumur (Frankrike) vann vi på nästan 76 procent, vilket är det högsta jag någonsin haft.

• Hur många hästar har du?

– Egentligen ingen, blir svaret. ginatricot Diezel är mammas, ginatricot Garcia äger mamma o en annan familj hälften var av och den tredje Baileys Imperial har jag på kontrakt för att vidareutveckla och tävla/sälja för ägarnas räkning. Sen har lillasyrran Filippa en shettisponny i stallet, som fungerar som sällskap åt den häst som är hemma när de andra två tävlar.

• Hur gör man egentligen för att åka runt med två hästar i fyra månader över hela Europa?

– Enkelt! (fniss). Man skaffar en snäll pojkvän, en buss och en husvagn som man kan hänga på efter - och så är det bara att åka. Nää! Riktigt så lätt kanske det inte är. Men jag har tävlat ute i Europa sedan jag var tretton år, så mina före detta medresenärer, det vill säga mina föräldrar, har fått lära sig allt eftersom, Nu har vi liksom kontaktnätet och kunskapen att ta oss fram. Jag har inte heller flackat runt hela tiden, utan utgått från träningsanläggningen i Spanien (Granollers, Barcelona).

• Kostar inte det här mycket?

Jo! ? Pappa säger att det bara är grevars och baroners barn som rider internationell dressyr och att vi är ”de fattiga kusinerna från landet”. Det kan nog stämma till stor del, det är dyrt att tävla, men jag har haft tur att få kontakt med fantastiska sponsorer som tror på mig och som gör det möjligt att fortsätta.

I en nyligen sänd radiointervju (P4 Gävleborg) med dig kommenterar din svenska tränare dressyrstjärnan Jan Brink att du är en av Europas absolut bästa och mest lovande unga ryttare. Vad säger det dig?

– Visst är det fantastiskt, men man ska komma ihåg, att en ryttare inte är bättre än sin bästa häst. Jag har kämpat (peppar-peppar) med mina hästar, utan dem är jag ingenting!

I en artikel av Eurodressage (ett av de största internationella magasinen inom dressyr) säger reportern att du lär/undervisar de andra ryttarna hur det ska se ut när man rider. Kommentar!

– Man ska ta allt som skrivs med en nypa salt! Mitt motto är att bli bäst! Men det kommer aldrig att gå ut över mina hästar, det skall vara på deras villkor. Det får ta den tid som behövs för att komma dit - då blir det mjukt och harmoniskt - om och när man är framme.

• Men ditt ”koncept” verkar framgångsrikt. Hur ser din meritlista ut?

– De senaste internationella segrarna ligger varmast om hjärtat. Men ska jag försöka ranka dem så tycker jag mina fem SM-guld och mina medaljer på de nordiska mästerskapen är häftigt och sjätteplatsen i VM 2010. Det är svårt att jämföra framgångar, oftast är det den senaste som känns mest.

• Vad händer i framtiden? Närmaste tiden och om tio år?

– I helgen ska jag starta Baileys i lite lättare klasser i Eskilstuna, han behöver ut och tävla lite opretentiöst, för sin egen skull. Nästa vecka på tisdag och onsdag är det träning i Skåne hos Jan (Brink) på Tullstorp. På torsdag är jag bjuden på middag på Gävle slott med landshövdingen, Kronprinsessan Victoria och Daniel, ska bli spännande! Sen fortsätter det med SM på Strömsholm, NM i Middelfart och även EM i Danmark. Till hösten ska jag eventuellt åka tillbaka till Spanien, jag har fått väldigt fina erbjudanden om jobb och träning därnere. Man kan inte få för mycket kunskap. Om framtiden är det omöjligt att spå – men jag siktar vidare på att försöka bli bäst.

Mer läsning

Annons