Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM 2009 hägrar för ”Ella” och Paul

Gävle ponnyklubbs Gabriella Eriksson har under året haft finfina framgångar med sin C-ponny Munsboro Paul på hoppbanorna runtom i Mellansverige. Bland annat var de med i kvalen till Prins Carl Philips Pris i Globen och lag-SM på Strömsholm.

Annons

Gabriella ”Ella” Eriksson är 16 år, bor i Sätra och tävlar för Gävle ponnyklubb, GPK. Munsboro Paul är 14 år, valack, är 138 cm i mankhöjd = kategori C och bor på Gävletravet i Gabriellas pappa Sören Erikssons stall.

I 3-dagars nationella oktobertävlingar i Södertälje ingick på söndagen den andra omgången i Globenkval 2, Medelsvår B + 5 cm i två faser.

För ”Ella” och Paul var det här första kvalet och samtidigt debut på den höjden. De blev ett av de fyra dubbelt felfria ekipagen och kom fyra, vilket innebar 14 Globenpoäng och de låg på en niondeplats i kvalet, med massor av konkurrenter efter sig.

– Vi tänkte åka till de nationella tävlingarna i Borås i Halloween-helgen, men det var så många anmälningar att vi inte kom med, berättar ”Ella”.

Nationella novemberhoppningarna i Heby med Globenkvalets omgång 4 fick bli ”Ellas” och Pauls andra kval och årsavslutning. De fick fyra fel i den första av de två faserna.

– Vi rev det sista.

De blev utanför placering, men fick två poäng och därmed totalt 16 i Globenkvalet.

Det var de fyra bästa C- och de fyra bästa D-ponnyerna, med högsta poängen, som gick vidare till Prins Carl Philips Pris i Stockholm International Horse Show den gångna helgen.

Minimum är start i två av de fyra Kval 2. För att få delta i dessa krävs minst en seger i Kval 1, som under våren ingår i alla de Medelsvår B-klasser som genomförs i landet.

– Paul och jag vann i nationella Mora i somras, påminner ”Ella” om.

I Södertälje startade Gabriella och Munsboro Paul även i lördagens Medelsvår B A:0.

– Vi rev det sista hindret även där, så vi blev oplacerade.

De har tävlat ganska mycket under året både regionalt och nationellt, med vinster och placeringar i klasserna Lätt A – Medelsvår B, samt debuterade i Medelsvår B + 5 cm på två gånger noll fel.

– Det är svårt att vinna med honom, oftast blir vi trea eller fyra.

– Han är inte så lättsvängd, ganska storgalopperad.

I Ponnyallsvenskans elitserie och i lag-SM var ”Ella” och Paul förstås med i GPK-laget, som blev trea i premiären i Högbo, samt tvåa i den tredje och avgörande omgången i Umeå. När mittomgången gick i Sundsvall var Paul skadad. Som grädde på moset var ”Ella” och Paul avslutningsvis ett av de fyra GPK-ekipagen i lag-SM på Strömsholm.

– Jaa! Jag vill fullfölja min ponnykarriär innan jag går upp och tävlar stor häst.

– Att försöka kvala till individuella SM och prestera bra med laget i elitserien.

– Ja, svarar ”Ella” och kollar på storasyrran Micaela som diskret pekar på sig själv.

- ”Mickan” hjälper mig också!

– Ja nästan, instämmer Micaela.

– Det är hon som håller i mina nerver på framhoppningen, suckar lillasyster.

Mer läsning

Annons