Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakob Källquist visade vägen i Norrlandsmästerskapen

/

Gävle SS hade sju simmare och Harnäs Erik Forsström på plats när Norrlandsmästerskapen avgjordes i Umeå.

Annons

GSS har haft en generationsväxling men har nu ett gäng yngre simmare som bara är i början av sina simkarriärer. Jakob Källquist som haft en besvärlig säsong med sjukdomar och ett armbrott visade vägen. Jakob vann både 100 och 200 rygg komfortabelt och slog till med ett fint personligt rekord på 100 rygg 1.01,88 i lagkappslaget. Med den tiden är Jakob rankad fyra bland pojkar 15 år i landet. Jakob var något över sitt personliga rekord på 200 rygg men där är Jakob rankad tvåa i Sverige.

Erik Forsström, som numera är ensam mästerskapsimmare i Harnäs SS, gjorde en mycket bra tävling. Erik simmade tio lopp och var i final i samtliga grenar. Det blev tre silver på 200 medley, 400 fritt och 50 rygg. Det blev också tre brons på 200 rygg, 400 medley och 800 fritt. Erik visade att han behärskar de flesta simsätt och distanser. På 400 fritt är Erik nu rankad tvåa i Sverige bland 17-åringarna och på 50 rygg är han femterankad. Eriks 50 rygg var en riktig höjdare där hans teknik i undervattenssimning var en uppvisning av de högre klasserna. Erik blev tvåa på 28,71 – en halv sekund under hans tidigare personliga rekord.

Marcus Ålenius, GSS, tog två brons och ett silver på bröstsimdistanserna. Även Marcus tillhör Sverigeeliten bland femtonåringarna, främst på favoritdistansen 200 bröstsim. På 200 bröst klev överraskande Andreas Persson, GSS, upp på prispallen som trea i finalen på 2.38,92. Andreas är en av GSS-killarna som haft en spikrak utveckling de senaste månaderna. En annan är Adam Carlsson som gjorde en kanontävling med fyra finaler och toppresultaten kom på 1500 fritt och 400 fritt med två sjätteplatser och fina personliga rekord. GSS-grabbarna var i final på alla lagkapper de deltog i.

På tjejsidan är Amie Molin Richtnér den bästa simmaren i Gävlestallet men hon har haft det besvärligt med sjukdomar under våren. Trots det tog hon sig till sju finalplatser, hennes bästa placering blev en fjärde plats på 200 medley. Yngsta Gävletjejen, 13-åriga Clara Florén, visade att hon kommer bli någon att räkna med i framtiden. Clara var i final på 200, 400, 800 fritt och 200 medley med prydliga personliga rekord i alla starterna. Alice Eriksson, GSS, var också debutant i dessa sammanhang och blev åtta på 100 fjäril.

Årets upplaga av Norrländska mästerskapen i simning gick i ”gamla” Simhallen i Umeå. I Umeå har man rustat för framtiden och till hösten får Umeå en av Sveriges modernaste anläggningar och Norrlands första 50-metersbassäng inomhus. Förutsättningar att utveckla simsporten på alla nivåer blir helt andra än vad simklubbarna i Gävle bara kan drömma om.

Mer läsning

Annons