Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter smakstarten – nu vill Bettan ta nästa kliv också

/

Det blev en smakstart på säsongen i söndags i stafetten.
Men ett fall kunde ha förstört resten världscupveckan för Bettan Högberg.

Annons

Ändå var det inte ett fall på träning, och inte i någon tuff utförslöpa – utan på slät mark i träningsskor.

– Jag hade bråttom till en behandling, och halkade på en isfläck i tisdags. Idiotiskt egentligen, berättar Bettan.

Ena knäet stelnade till ordentligt.

– I tisdags var jag orolig, men under onsdagen kunde jag åka skidor som vanligt – men undvek liggande skytte för att inte behöva sätta i knäet under träningen. Så det går åt rätt håll – det här ska inte besvära mig, säger Bettan.

Torsdag kväll går säsongens första individuella lopp.

Det lopp där hon fick en pangstart i fjol och var nia i distanstävlingen på 15 km. Hennes främsta placering någonsin.

– Då hade jag en bom totalt. Gör jag något liknande kan jag vara med högt uppe. För åkningen finns där, säger Bettan.

Söndagens stafettinsats indikerar det. Bettan körde startsträckan i stafetten, sköt fullt – och växlade med toppkänning.

– Ändå var loppet ingen fullträff. Men ändå en nivå högre än jag hade i fjol. Lite som jag hade hoppats, men det är ju först när man åker mot de bästa som man vet hur man ligger till.

– Jag var rätt nervös när jag var hemma inför tävlingarna, men när jag väl kom på plats på stadion och kom in i rutinerna hittade jag fokus. Och dessutom kände jag verkligen publikstödet här i Östersund. Skjuter man bra och publiken är med, då får man bra energi.

Vad så Wolfgang Pichler?

– Han var nöjd. Med oss alla förresten, för vi gjorde en stark insats allihopa. Ingen föll igenom, alla låg på en bra nivå.

Med världscupveckan i Östersund har säsongen rullat i gång ordentligt. För Bettan väntar efter torsdagens distanslopp sprint lördag och jaktstart söndag.

– Går åkningen bra och skyttet fungerar skulle det vara kul att vara med och fajtas i jaktstarten på söndag. Det är en härlig tävlingsform, om man är långt därframme.

Därefter följer Hockfilzen nästa helg fredag-söndag, och sedan följer Pokljuka torsdag-söndag veckan efter för landslaget.

Efter att ha följt planen med sitt eget träningsteam under försäsongen och fram till världscupen, så är nu Bettan tillbaka i landslaget.

– Egentligen är det inte så dramatiskt. Nu är det ju världscuptruppen som tas ut, och man tränar ju på efter sin egen plan under säsongen.

Hur ser det ut bland konkurrenterna. Någon ny, någon som har försvunnit?

– Vad jag har hunnit med att se är det sig rätt likt i landslagen. Det är väl Darja Domratjeva som saknas, men hon sa ju tidigare att hon skulle stå över säsongen.

Vitryskan vann förra säsongens världscup, och tog säsongen före tre guld i OS i Sotji, men drabbades av körtelfeber i somras.

Mer läsning

Annons