Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peppe och "Bettan" tar plats i mixedstafetten

Peppe Femling, Valbo, och Elisabeth ”Bettan” Femling, Jädraås, är två av nio svenskar som åker till VM i Kontiolax vid ryska gränsen på måndag.
Redan i dag tävlar duon i mixedstafetten.

Annons

De bor i Östersund och har till VM tränat två till tre timmar för- och eftermiddag sex dagar i veckan senaste tiden och är i god form.

– Jag ska också göra mitt bästa i VM, säger "Bettan".

Det gäller även Valbo-Peppe, som är med för första gången i ett senior-VM. "Bettan" är mer rutinerad och säger:

– Det blir mitt femte senior-VM. Jag har också åkt två junior-VM, första i Kontiolax. Och där tävlade jag även i världscupen första gången.

"Bettan" och Peppe har i stort sett en bra säsong bakom sig i sju-åtta världscuper var i Östersund och på olika arenor ute i Europa. "Bettan" överraskade stort med nionde plats i premiären i Jämtland, ett personbästa, men har inte lyckats åka lika fort som då, men däremot skjutit stabilt. I Oslo blev hon en av 18 av 100-talet tävlande damer som sköt fullt hus – 20 träff.

Peppe fick också en fullträff i ett distanslopp på 20 km, där han kom 21:a och erövrade 20 världscuppoäng, vilket var personbästa. Men han vill inte lova att få ett lika bra resultat i Kontiolax-VM. Men Peppe är såväl duktig på skidorna och börjar bli en säkrare skytt, det visade han i en parmixedstafett med sjätteplats för Sverige bland 20-talet nationer.

"Bettan" har 74 världscuppoäng och är bäst av de fyra VM-svenskorna. Hon har OS-meriter – har del i en femteplats i stafett från Vancouver 2010 och Sveriges första damstafettseger i världscupen.

– VM-träningen har inte gått helt enligt min plan. Jag fick ont i halsen när jag kom hem från Oslo, men jag förlorade endast två träningsdagar. Jag hoppas att formen kommer krypande nu.

VM inleds med mixedstafetten i dag där Peppe och "Bettan" bildar lag med Fredrik Lindström och Mona Brorsson. Förbundskaptenen Johan Hagström ser visserligen att den som i VM är mest rutinerad, Fredrik Lindström, har största chansen att ta medalj i alla lopp, men berättar även:

– Vi har tradition i mästerskap att placera oss högt upp i mixedstafetten. Och även första tävlingen i årets VM får gärna bli historisk.

Mer läsning

Annons