Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peppe vill utvecklas under Pichlers ledning

/

Peppe Femling hittade rätt mot slutet av säsongen.
Nu vill skidskytten ta nya kliv med Wolfgang Pichler vid rodret.
– Han tror mycket på mig. Det är väldigt inspirerande, säger Peppe.

Annons

Demontränaren Wolfgang Pichler är tillbaka i skidskyttelandslaget som förbundskapten. Peppe Femling från Valbo ser fram emot att jobba med tysken.

– Det ska bli spännande att se vad han kan tillföra. Han har ett rykte om sig att vara tuff och hård. Men samtidigt bryr han sig väldigt mycket, säger han.

Wolfgang Pichler träffade Peppe och flera andra skidskyttar uppe i Östersund i veckan. Där blev det samtal om träning och grundläggande upplägg.

– Det finns inte många tränare som analyserar oss så noggrant som han. Vi skickar in pulskurvor varje dag som han undersöker för att vi ska ligga rätt i belastning. Det kan väl folk tycka är både bra och dåligt, men jag ser det som något positivt.

Peppe är med i den 16-mannatrupp som Pichler tagit ut med landslagsåkare. Den tyske förbundskaptenen har tidigare hyllat Peppe Femling för hans tålighet mot mjölksyra.

– Det är en styrka jag har. Sånt sitter i huvudet och kan vara lite upp och ner. Men det är klart att det är inspirerande att han tror på mig. Samtidigt som det är lite smånervöst.

Truppen signalerar en satsning på yngre åkare. Dessutom finns några längdskidåkare som sadlar om till skidskytte med.

– Pichler prioriterar skidåkningen. Det kan jag tycka är ganska rätt. Samtidigt känns kickningen av Tobias Arwidson lite hård. Han är bäst i världen i skyttemomentet, men hade det tufft åkmässigt förra säsongen. Det är lite tråkigt. Han får sparra med mig uppe i Östersund i stället.

Första stoppet under våren med den nye tränaren blir ett träningsläger på Mallorca kommande vecka. Där blir det stort fokus på mängdträning. Peppe Femling är inne i ett tungt träningsskede just nu.

– Jag har tränat 4,5 timme i dag, plus ett skyttepass. Det är nu under sommaren som det är som tuffast. Men det är det som krävs – hårt och tufft arbete.

Innan jul förra säsongen gick det tungt för Valbokillen. Avslutningen gav däremot mersmak. I januari var han med och slogs i toppen, innan ett fall gav ett stort tapp i resultatlistorna. Månaden efter kom första världscuppoängen i Holmenkollen.

– Det var jäkligt stort för mig. Det är såna tillfällen som inspirerar, när man känner att man närmar sig världsstjärnorna.

Förra säsongens höjdpunkt var ändå första VM-starten och särskilt prestationen i stafetten.

– Det är det överlägset bästa jag gjort rent åkmässigt. Det var riktigt häftigt att ta in tid på stornationer som Tyskland, Frankrike och Norge.

– Den formen hade gärna fått komma tidigare. Samtidigt var det skönt avsluta så. Det sporrar mig inför nästa säsong.

Nu siktar Peppe Femling uppåt.

– Fokus ligger på att bli en jämnare skidskytt. Jag vill få bort dippar med sämre serier i skjutningen. Där jag låg förra säsongen kan en straffrunda innebära 25 placeringar i resultatlistan. Jag vill kunna ta poäng i världscupen och nå topp 15-placeringar.

Tror du Wolfgang Pichler kan få dig att nå dit?

– Det tror jag. Han jobbar mycket med målmedveten träning, så han kan nog hjälpa mig.

Mer läsning

Annons