Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM i konstflygning avgörs på Rörberg

/

För första gången någonsin så väljer Svenska Konstflygförbundet att lägga SM i Konstflygning på Gävle Flygplats/Rörberg.
Ett 10-tal vassa piloter, varav två tjejer, från hela landet kommer för att delta. Man förbereder sig med träning hela fredagen och tävlingen startar på lördag morgon. Favoriter SM-guldet i Intermediate är Patrik Sjöberg och i Sportsmanklassen får Sofia Lindberg bära favoritskapet.

Annons

I slutet av april så hade Svenska Konstflygförbundet kallat sina medlemmar till säsongsstart på Rörberg. Man blev så överraskade av den fina flygplatsen och möjligheterna att utöva flygningen där, så man bestämde på stående fot att flytta på SM, som i år var planerat att gå i Västervik.

Olika manövrar och tävlingsklasser

– Konstflygning är tävlingsformen för avancerad flygning, säger Patrik Sjöberg, ordförande i förbundet. Man utför olika manövrar, t ex rollar, loopingar och sidglidningar och vi utsätts för höga G-krafter. Flygplanen är ofta godkända för minst +6G till -3G.

Normalt flyger man 3-5 flighter på en tävling. Ett känt, ett fritt och ett till tre okända program. Man tävlar i olika klasser, där flygplanens prestanda och svårigheterna på manövrarna varierar, fortsätter Patrik.

Man kommer att tävla i tre olika klasser. Basic med mycket enkla manövrar för färskingarna, Sportsman klassen för nyare tävlande samt Intermediate med mer komplicerade manövrar, som kräver mer av piloten.

Tävlingsområdet består av en tänkt "box" på marken. Boxen är 1 000 m x 1 000 m och alla manövrar skall utföras inom denna box. Manövrarna har olika svårighetsgrad och domarna, som bedömer flighterna från marken, ger poäng för varje moment piloterna genomför.

– Det här är en perfekt familjeunderhållning för alla åldrar, tycker Patrik Sjöberg, och jag hoppas på mycket publik under hela helgen. Gävlebygdens Flygklubb är medarrangörer och sköter markservicen från sin klubbstuga.

Mer läsning

Annons