Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-rugby under ytan på Fjärran Höjder

/
  • Det är under vattnet det händer. I undervattensrugby är nästan allt tillåtet och igår spelades den första dagen av SM på Fjärran Höjder. I dag är det finaler.

På vattenytan var det relativt lugnt i går.
Under densamma var det desto mer livligt.
Det var nämligen den första dagen av SM i undervattensrugby på Fjärran Höjder.

Annons

På vardera sida om Fjärran Höjders bassäng sitter spelare i badmössa, snorkel, cyklop och fenor. I bassängen simmar och dyker deras lagkompisar. Från ytan verkar det inte vara något speciellt, men under ytan är det en helt annan värld.

– Tjusningen är att det är ett så snabbt spel. Det är också tredimensionellt där spelare kan komma uppifrån, nerifrån och från sidorna, berättar Gävlegrodornas ordförande Maria Bernäng.

Gävlegrodorna är Gävles nu enda undervattensrugbyklubb och spelade tillsammans med Gripen från Sundsvall i division 1 östra i år. Då under namnet GripEnGroda.

Gävleklubben är dock inte med i det SM som anordnas under helgen, de står däremot som arrangörer.

– Vi hade tidigare seriespel här och när de frågade om vi ville arrangera SM var det bara att hoppa på, berättar Bernäng.

Undervattensrugby är inte så känt för de flesta. Men det finns ändå en hel del utövare. I SM finns ett 100-tal deltagare med i de sju lagen. Där det saknas spelare är i damklassen. Där finns tre lag: Sjökorna som är ett lag från Stockholm och Norrland, Caviar Divine från Stockholm och Felix Fix/Musslorna från Skåne, Blekinge och västkusten.

– Det är riktigt kul. Jag sysslade med vanlig rugby innan jag flyttade till Gävle för två år sen. Då blev jag tipsad om undervattensrugby och det är mycket skonsammare än vanlig rugby. Man får också träna hjärnan lika mycket som kroppen, säger Gävletjejen Therese Blennert som under helgen tävlar för Sjökorna.

Undervattensrugby spelas i 3,5–5 meter djupa bassänger där målen, i form av en korg, står på botten på vardera sida om bassängen. Det gäller för lagen att få ner bollen, som är tung och fylld med saltvatten för att den ska sjunka, i korgen.

Det finns också en del regler även om de inte är så många. Man får inte slå, sparka eller ta stryptag. En spelare får heller inte attackera en motspelares utrustning eller tackla en spelare som inte har bollen och bollen får inte spelas över vattenytan.

– Det gäller att ha skinn på näsan när man spelar, men det är inte så ofta man gör illa sig, säger Bernäng.

Speltiden är 2x15 minuter och lagen består av 15 spelare, varav 12 deltar i en match med sex spelare samtidigt i bassängen.

– Under ett byte hinner en spelare med ungefär tre dyk. Är de under länge kan de vara under i ungefär 30 sekunder, berättar Bernäng.

Det är alltså rätt snabba byten som gäller.

Det finns också olika positioner på spelarna: en målvakt, två backar och två forwards.

Målvaktens uppgift är precis som det låter att skydda korgen. Det gör den genom att lägga sig med ryggen mot korgen och försöka hindra att bollen hamnar däri.

Man får däremot inte hålla fast i korgen.

I dag spelas finalerna av SM på Fjärran Höjder. I damklassen är Sjökorna, som vann damernas elitserie, med Therese Blennert i final. För motståndet står Felix Fix/Musslorna.

– Det ska bli jätteroligt att spela final. Jag är jättetaggad, säger Therese.

Gävlegrodorna kommer den 22 juni att ordna en prova-på-dag för de som är intresserade av att just prova på undervattensrugby.

Annons