Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som man bäddar får man ligga...

Arrangören lovade för mycket. O-Ringen i Sälen kan inte erbjuda tillräckligt många bäddar. Hela 7 000 saknas. Valbo AIF och Järbo OK är två av de klubbar som står helt utan boende. – Vi är besvikna, säger Järbos ordförande Kjell Wennergrund.

Annons

I början på maj hade drygt 18 000 deltagare anmält sig till O-Ringen i Sälen, som avgörs 21-25 juli. I samma veva fick ett antal klubbar chockbeskedet:

”Vi har ingen stuga åt er. Ni får ordna ert boende själva.”

Istället för en bokningsbekräftelse fick klubbarna ta emot de trista orden från arrangören.

Av de 26 000 bokade bäddarna kan bara 19 000 förmedlas av O-Ringen Dalarna. Den allvarliga arrangörsmissen innebär att 7 000 bäddar saknas och att många klubbar nu får leta boende på egen hand.

Vissa klubbar anmälde sitt intresse för boende i ett mycket tidigt skede. Bland dem fanns Valbo AIF och Järbo OK.

– Jag beställde 25 platser redan i slutet på 2006 eller början på 2007. Sedan ökade intresset under resans gång och tidigt i våras beställde jag ytterligare 25 platser, berättar Järbos ordförande Kjell Wennergrund.

Tiden gick, men någon bokningsbekräftelse kom aldrig. Wennergrund hörde av sig till arrangören vid fem-sex tillfällen, för att kontrollera läget.

– Varje gång sa dem att vi kunde vara lugna. ”Ni behöver inte oroa er, ni blir inte utan boende”. I september 2007 hade vi fortfarande inte fått något slutgiltigt besked, så då började jag bli lite orolig. Jag ringde igen, och jag fick höra samma sak igen; ”Ni kan vara lugna, det är inga problem”. I fredags gick jag in på deras hemsida och fick se att vi är en av de klubbar som inte får något boende, säger Wennergrund.

50 bäddar förvandlades alltså till noll bäddar. Till en början upplevde Wennergrund frustration, men nu har han accepterat läget.

– Det blir ju så. Men jag tycker att arrangören har gjort ett stort fel. Vi var ju ändå ute i god tid. Det känns konstigt.

– Jag har också funderat på det. Tydligen är det så, att om man gör en efterbeställning hamnar man automatiskt sist i kön. Det visste jag inte nånting om, vi har inte blivit upplysta om det. Om inte jag utan någon annan i klubben hade gjort den andra beställningen, antar jag att vi hade fått våra platser.

Nu lutar det åt att cirka en femtedel från Järbo uteblir från O-Ringen i Sälen.

– Gissningsvis blir det åtta till tio stycken som försvinner. Resten kommer att leta andra stugor och husvagnsplatser, säger Wennergrund.

Valbo AIF går miste om 53 platser.

– Vi beställde platserna sommaren -07. Det är lite tokigt att vi fick det här beskedet så pass sent, säger Göran Hedman, ordförande i Valbo AIF och Gästriklands Orienteringsförbund.

Jimmy Birklin, generalsekreterare för O-Ringen 2008, har fått många telefonsamtal från besvikna orienterare.

– Anledningen till att beskedet kom så sent är att vi jobbat stenhårt in i det sista med att få fram boende. Vi kunde inte i vår vildaste fantasi föreställa oss att det skulle vara så svårt, säger Birklin till tidningen Skogssport.

Mer läsning

Annons