Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strängs taktik var rätt - men inledningen fel

Annons

Höll en låg profil i ett av hörnen och därifrån kunde jag studera den vilsna skaran av medlemmar.

Över tvåhundra medlemmar i Brynäs IF sprang fram och tillbaka som en skock får. Jag förstår inte varför man föser ihop medlemmarna i en trång och mörk korridor med noll hörbarhet. När man har en ljus och stilfull foajé.

Man ska inte behöva skrika som en retad Boork i båset för att göra sin stämma hörd. Fungerande mikrofoner och högtalare är en självklarhet på vilken dussinförenings årsmöte som helst nuförtiden.

En enda mikrofon dansade nu runt bland talarna och det blev lite pajaseri över det.

Det är lite symtomatiskt för Brynäs just nu.

Det gäller också förfaringssättet vid det slutna valet av ordförande. Att med penna och papper bocka av de som röstar är ett förfaringssätt som inte hör dataåldern till.

Nya styrelsen har lite att ta tag i.

Hans Sträng lanserade som väntat Jan Reander som ordförande.

Det kunde ha fungerat.

Men Strängs första inlägg högg huvudet av hans kandidat. Sträng tog upp gårdagens insändare i AB och GD och gav sig på skribenten Jonas Sundqvist.

Vad trodde karl´n? Menade han på fullt allvar att debattera denna insändare, och ta heder och ära av skribenten, under pågående årsmöte. Det var ingen årsmötesfråga.

Sträng är säkert en klok man. Men där slog det slint. Där såg jag en del Reander-röster försvinna över till motståndarna. Men det var taktiskt riktigt att begära sluten omröstning även om det blev en pina.

Däremot blev han oförtjänt tillrättavisad av mötesordförande Anders Frank när han krävde att få propagera för Reander. Frank avbröt honom, tre gånger till och med, väldigt oförskämt gjort.

Naturligtvis är det Strängs skyldighet att presentera sin kandidat utan att bli tillrättavisad och tystad. Det är medlemmarnas rätt att få den information man behöver om bägge kandidaterna innan man går till val. Gamle läkaren och Brynäs-ordföranden, Björn Osbjer, skyndade sig fram till podiet och föreslog att de bägge kandidaterna skulle ge någon sorts programförklaring och utfrågas av årsmötet.

Det var ett utmärkt förslag. Det tyckte inte Frank.

Valberedningens Bo Bylund vann en jordskredsseger.

Av bara farten fick valberedningen mandat även för fyra ledamöter.

Jag har inga synpunkter på valen. Jag betvivlar inte att Bo Bylund är en bra ledare. Han är säkert en driftig man som har de rätta kunskaperna för att skapa ordning i ekonomin. Han betonade ”ordning och reda” i sitt tacktal och det var alltid något.

Bylunds huvuduppgift blir att se till att det händer något. Föreningen har varit sportsligt förlamat en lång tid. Ska Brynäs tas på allvar hos hockey-Sveriges breda bas igen vill det till en offensiv, utåtriktad och handlingskraftig organisation med en stark styrelse som bas.

Brynäs är rejält tilltufsad för närvarande. ”Man håller till i mörka källaren”, sa Sträng och där håller jag med honom.

Jan-Erik Silfverberg tar det sportsliga ansvaret i styrelsen.

Jag hoppas sportchefen Micke Sundlöv är lyhörd för Silfverbergs idéer. ”Silver” är en klok och sansad iakttagare och jag tror att det är bäst för den gamle stormålvakten att lyssna och ta till sig vad Silfverberg har att säga.

Silfverbergs första uppdrag i föreningen kan kanske bli att rädda Brendl kvar i Brynäs.

Det blir nu nya styrelsens uppdrag att anställa i ny klubbdirektör.

Fort som satan måste tjänsten tillsättas. Många lämpliga kandidater har anmält sitt intresse och Hans-Göran Karlsson är favorit till att få jobbet.

Annons