Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM väntar för fem Sandvikenlyftare - och de flesta är tjejer: "Girl power!"

SM-veckan i Norrköping ligger runt hörnet – och Sandvikens Atletklubb skickar fem styrkelyftare för att kämpa om medaljerna i år. Tre av dem är tjejer.
– Det är kul, det är första gången som vi skickar så här många tjejer, säger tränare Nicklas Karlsson.

Annons

Det är Erika Bäckström, Karin "Bobby" Nilsson, Lisa Greis, Joel Sundelin och Stefan "Stisse" Bergqvist som ska tävla i styrkelyft för SAK under SM-veckan. Men det är ingen tvekan om att det är extra fokus på tjejerna. Det är första gången som SAK skickar tre tjejer att tävla i SM.

Truppen från Sandvikens Atletklubb som åker till SM. Joel Sundelin, Nicklas Karlsson, Stefan

– Det där coolt att fler och fler tjejer hänger på mer in i en ganska mansdominerad sport. Det är viktigt med fler kvinnior och det är coolt att se att fler och fler ställer upp och dessutom levererar riktigt imponerande resultat, säger Erika Bäckström.

För Bäckström är det första gången i SM. Det var genom SVT:s tv-program "Träna med Kalle" som hon blev introducerad för styrkelyft första gången. I fjol gjorde hon sitt första marklyft och i augusti förra året började hon satsa helhjärtat.

– Det är helt fantastiskt att ha hittat en sport som verkligen passar mig. Jag menar, jag har knapp hållit på i ett helt år och är redan rankad nia i Sverige, säger Bäckström.

Styrkelyft har länge varit, och är fortfarande i viss mån, en mansdominerad sport men under VM i Texas tog damerna många medaljer och ordnade en hel del världsrekord och Sverige blev näst bästa nation, något som sporrar tjejerna ännu mer.

– Det är sjukt häftigt att vi har den toppen och att se att det faktiskt är möjligt, säger Bäckström och Karin Nilsson flikar in:

– Ja, tjejer kan! Girl power!!!

Karin

Bäckström fortsätter:

– Tjejer har tidigare fått skit för att de håller på med kraftsporter men nu känns det som att det börjar bli mer etablerat. Förr klassades 100 kilo som någon slags gräns för vad tjejer kan lyfta men nu hobbytränar ju tjejer på tyngre vikter än så. Muskler är inte tabu längre.

För debutanten är det mycket premiärnerver i magen men det är även en stor längtan till att tävla, träffa andra styrkelyftare och lära sig nya saker.

– Ibland åker vi ju ensam på tävlingar då är sammanhållningen med andra kvinnliga styrkelyftare viktigt. Något som att bara få håret flätat av en konkurrent skapar sammanhållning. Vi träffas inte så ofta men när vi gör det så peppar vi varandra.

Bäckström ser nästan bara fördelar med att vara ny:

– Bland oss tre är jag ju klappsist och på tävlingen är det bara gå ut och njuta av det och lära sig inför framtiden. Det ska bli jättespännande!

Tränare Nicklas Karlsson är stolt över att skicka tre tjejer och han har höga förhoppningar på dem alla tre.

– Det vore ju roligt för Erika om hon kunde dra ett personligt rekord på tävlingen men i slutändan vill jag att de åker dit och har roligt. Jag är nöjd med vilket. Det är dom som ska vara nöjda. Det vore ju också kul om ännu fler tjejer skulle vilja prova på styrkelyft.

Mer läsning