Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt silver i damstafetten

Ida Ingemarsdotter, Anna Haag, Britta Johansson Norgren och Charlotte Kalla tog silver för Sverige i stafetten vid skid-VM i Oslo.

Annons

Guldet gick till Norge, medan Finland tog bronset.

Svenskorna, med uppenbart snabba skidor under fötterna, fick en kanonstart på stafetten, när Ida Ingemarsdotter drog på utan tecken på trötthet från onsdagens guldlopp i sprintstafetten. Hon fick tillsammans med italienskan Marianna Longa en liten lucka och växlade över till Anna Haag som tvåa.

Silverläget höll sedan hela loppet ut.

Haag blev visserligen snabbt ikappåkt av både Norge och Finland. Svenskan tappade några sekunder på Therese Johaug, men lämnade över som tvåa ett par sekunder före Aino Kaisa Saarinen på tredjeplatsen.

Britta Johansson Norgren, som med kort varsel fick kliva in som reserv för Maria Rydqvist, hade en tuff uppgift och tappade först många viktiga sekunder mot finländskan Riitta-Liisa Roponen.

Men mot slutet av sträckan tröt finländskans krafter och när Charlotte Kalla gick ut på sistasträckan låg Sverige plötsligt i silverläge igen.

Mot storfavoriten Norge, dessutom med VM-drottningen Marit Björgen på sistasträckan, fanns inget att göra. Men Kallas åkning gav ändå ett silver med god marginal före Finlands slutkort Krista Lahteenmäki.

Ida Ingemarsdotter hade bra skidor och var med i täten hela sin sträcka.

– Skofterud och Muranen kan gå rejält, så jag ville hänga på dem. Det var bäst att vara på tårna. Jag märkte att de tappade lite på den andra rundan. Det gick perfekt. Jag hade sagolika skidor, sade Ingemarsdotter till SVT.

Anna Haag åkte den andra klassiska sträckan och växlade som tvåa. Men hon var besviken på sin insats:

– Jag hade hoppats på att hänga på Johaug, men jag fixade inte det i dag. Det var väl ett okej lopp, men jag är lite besviken. Jag hade i alla fall väldigt bra skidor.

Först under torsdagsmorgonen fick Britta Johansson Norgren reda på att hon skulle åka Sveriges tredje sträcka. Och hon var väldigt nöjd efter loppet:

– Jag kände att det gick lite för fort, så jag tänkte säkra medalj i stället för att spränga mig. Men jag märkte att Roponen tappade på slutet så jag satsade för att gå om henne. Det är en otrolig känsla.

Charlotte Kalla åkte den sista sträckan, och gick ut som tvåa med Finland tätt i ryggen:

– Jag följde rapporteringen av loppet med spänning. Britta lyckades ta ikapp och det var väldigt inspirerande för mig att gå ut tillsammans med Finland, säger Kalla till SVT.

– Jag är hur nöjd som helst. Det är väldigt imponerande av Ida att gå med så bra, Anna är en riktig fighter och Britta fick besked så sent att hoppa in. Vi har verkligen presterat på topp alla tjejer.

TT

Mer läsning

Annons