Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Team McManus curlar om medaljerna

/
  • Anna Huhta, Sofia Mabergs, Cecilia Östlund och Sara McManus försvarar de svenska färgerna i Universiaden. Nu väntar semifinal.

Spanien är inte direkt känt som något curlingland.
Men det är i alla fall där som Team McManus nu tagit sig till slutspel i Universiaden.
– Målet är medalj, nu är det bara att ånga på, säger Anna Huhta.

Annons

Universiaden är studentidrottens motsvarighet till de olympiska spelen, och precis som i OS finns det en vinter- och en sommarvariant, som arrangeras vartannat år.

Nu går det i spanska Granada och Sverige har ett hockeylag, några alpina åkare, några konståkare och två curlinglag på plats. Kravet för att få vara med är att man studerar, eller precis avlagt examen, på högskola, universitet eller annan eftergymnasial utbildning.

Anna Huhta har studerat fastighetsekonomi på Högskolan i Gävle, Sara McManus läser till personvetare i Gävle, Sofia Mabergs pluggar på Komvux i Härnösand – och så har man lånat in färske SM-guldvinnaren Cecilia Östlund, som läser på Karlstads universitet. Östlund ersätter Jonna McManus som ska bli mamma så småningom.

Och det har gått över förväntan för laget i gruppspelet. Sju segrar av nio möjliga innebär att de blev tvåa efter suveräna Kanada och nu möter Ryssland i semifinal på torsdagen.

Och det är inget dåligt ryskt lag.

– Nej, verkligen inte. Det är det ryska OS-laget, som dessutom blev tvåa på EM som dom lyckats skicka hit. Men vi slog dom i gruppspelet och måste prestera på topp igen om det ska bli final, säger Anna Huhta, som trivs på mästerskapet.

– Det är svårt att fatta hur stort det är egentligen. Men det är väldigt roligt med alla som vill komma fram och prata om hur det går i curlinghallen.

Och curling i Spanien, hur funkar det?

– Jättebra, de har fått till en väldigt bra is som curlar bra och bjuder in till bra spel. Mycket bättre än vad vi kanske hade trott på förhand.

I en eventuell final får Team McManus möta vinnaren mellan Kanada och Schweiz. Den spelas i så fall fredag morgon.

Mer läsning

Annons