Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka på banan igen

/
  • Sven-Olof
  • Lars-Olov Lind, ordförande i VK-78, ger en guidad tur bland de nya banorna.
  • Ung och gammal. Rasmus Bergqvist, 16-årigt löfte, och

För exakt ett år sedan började renoveringen.
I helgen spelas äntligen en efterlängtad stortävling i Stenebergsparken.
Man kan gott säga att det här är sporten som är tillbaka på banan i Gävle.

Annons

En gång i tiden var bangolfen stor, både i Gävle och i landet, nationella tävlingar lockade 500 deltagare och prisutdelningarna var så omfattande att de drog ut på tiden halva natten.

Veteranen Sven-Olof "Lollo" Ericsson, 74 (14 individuella SM-guld på olika nivåer, 67 SM-medaljer totalt) var med på den tiden och minns:

– Klockan var halv ett och alla hade fortfarande inte fått sina priser.

Han är med nu också, "Lollo", när Gävleklubben VK-78 tar nya tag, men många andra har försvunnit i takt med att andra idrotter blivit populärare.

– Vi konkurrerar med så mycket annat. Innebandy, fotboll, ishockey. Det är inte lätt att locka unga att börja med bangolf i dag, säger "Lollo".

Men VK-78 tänker försöka, och en början är den helrenovering som anläggningen i Stenebergsparken på Brynäs genomgått det senaste året.

Klubbens ordförande Lars-Olov Lind berättar:

– Vi stängde den 15:e augusti förra året. Tio banor är flyttade så att de inte ska bli förstörda av träden häromkring, några är kortade eftersom de var onödigt långa. Nya plattor är lagda runtom, banorna har fått ny filt och målats om. Dessutom har vi rustat upp kiosken. Hela anläggningen är komprimerad utan att det blivit för trångt, vi är jättenöjda med resutatet.

Klubben har finansierat allt själv, främst genom pengar från anläggningen i Boulognern som förvaltats klokt genom åren. Allt som allt har uppfräschningen kostat runt 400 000 kronor.

– Om sporten och klubben skulle ha möjlighet att leva vidare var vi tvungna att rycka upp oss, säger Lars-Olov Lind och hyllar speciellt eldsjälarna.

– Inge Eriksson har lagt ned ett otroligt jobb, han är 80 år nu. Och utan Bengt Åberg, som varit kassör i hur många år som helst, hade nog den här satsningen inte blivit av alls. Tyvärr gick han bort i vintras och fick inte se slutresultatet. Det känns både tråkigt och sorgligt.

1999 vann VK-78 SM-brons i lag – klubbens största framgång. Just nu har man nio licensierade tävlingsspelare, "Lollo" är förstås en av dem, och spelar för närvarande i division 2.

– En gång i tiden var Gävle bangolfens huvudort i Sverige. Gustav Ahlqvist var ordförande i nationella förbundet och han kom härifrån. Sporten har en starkt tradition i stan, säger "Lollo".

I dag är har bangolfen sitt starkaste fäste på västkusten – men, som sagt, Gävle är på gång igen.

I helgen arrangerar VK-78 distriktsmästerskap för första gången på minst tio år. Distriktet i detta fall är Gästrikland, Dalarna, Hälsingland och Västmanland.

– På grund av att antalet aktiva blivit färre och färre har förbunden slagits samman allteftersom, förklarar Lars-Olov Lind.

Ett 30-tal spelare väntas delta, under lördagen spelas parspel och femmanna och på söndagen individuellt samt ett cupspel mellan de 16 bästa oavsett klass som en liten bonus.

På torsdagseftermiddagen värmde både "Lollo" och Rasmus Bergqvist, som har det nuvarande banrekordet på de nya banorna på 28 slag, upp med att spela veckotävling – en tradition klubben tagit upp igen.

Rasmus spelar just nu för Ålbrons BK i Hofors och är 16 år, så visst finns det återväxt.

– Vi har försökt locka över honom till oss och har inte gett upp än, säger Lars-Olov Lind.

Mer läsning

Annons