Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejerna som gasade på när Årsundas motocrossläger blev störst i Sverige

Det var full gas som gällde när tjejerna tog över Årsunda motorstadion förra helgen. Motocrosslägret lockade rekordmånga duktiga kvinnliga förare. – Vi var 52 stycken som kom och är med det störst i Sverige, säger initiativtagren Susanne Törnhult.

Annons

Motocross är en sport som hela tiden får fler och fler tjejer till sig. I Årsunda samlades 52 kvinnliga förare i Sveriges största motocrossläger för tjejer. VM-föraren Richard Sandberg var tränare och instruktör.

Tjejer som utövar motorsport blir bara fler och fler och intresset större och större. För femte året på raken anordnade AMF Årsunda den här omtyckta sammankomsten.

– Det blev fullbokat redan flera veckor innan och vi hade många tjejer på väntelistan. För första gången var vi över 50 stycken och det är otroligt roligt att se.

Förutom två manliga instruktörer och tränare är lägret helt för tjejer - en salig blandning mellan rena nybörjare upp till amatörer vidare till medel och även några SM-förare. Nu har det vuxit och är störst i landet.

– De yngsta har varit 11-12 år och de äldsta en bit över 40. Det har kommit tjejer från norr till söder och alla har verkligen gett järnet. Vi delar upp oss i fyra klasser – rena nybörjare, nybörjare, medel och tävlande, berättar Susanne.

Full gas gällde för många av tjejerna.

Hon kör själv och har så gjort sedan 2009.

– Det var min sambo som fick in mig i sporten. Innan hade jag inte ens kört moped, säger Susanne och skrattar.

Ett par stövlar, ett skinnställ, handskar och alla andra grejor som behövdes och sedan var hon såld på sporten.

– Det är hur kul som helst och framför allt att träffa andra tjejer som också har valt att köra motocross. Det finns inte så många tävlingar med rena tjejklasser. Här är i alla fall en chans att samlas, snacka och träna tillsammans.

Sporten är ju annars väldigt mansdominerande och även om det blir fler och fler tjejer så tar killarna mest plats.

Tummen upp för tjejlägret i Årsunda som lockade 52 deltagare – helt fullbokat.

– Idén väcktes just för att tjejerna skulla kunna och våga ta för sig ännu mer. Här är inga frågor för dumma och det är verkligen två dagar med fokus på träning.

Och de bästa av intruktörer fanns på plats i Årsunda de här dagarna.

Richard Sandberg och Fredrik Hedman har kört i VM-cirkusen för Sverige under flera år.

– Det har varit otroligt bra att haft de ha rutinerade förarna med här som tränare. Det har gett hur mycket som helst, säger Susanne.

26-årige Sandberg har också uppskattat initiativet från tjejerna.

– Jag var med som tränare förra året och hade otroligt kul. Att träna endast tjejer var annorlunda men vi hade två bra dagar och alla lämna lägret med ett leende, säger han till Årsundas hemsida.

Det är dessutom inte bara skoj på hoj som har varit mottot de här dagarna.

– Vi har verkligen försökt att få ihop det sociala på kvällen utanför crossbanan också. Vi hade bland annat ett stort långbord med 90 personer på lördagskvällen, berättar Susanne.

Nu snackas det redan om nästa års läger...

Mer läsning

Annons