Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fina kallblod visade upp sig – men tysk häst fråntas segern

V64-tävlingarna på Gävle på söndagen innehöll flera på förhand mycket intressanta lopp.

Annons

Nu blev det också riktigt fina hästar som visade upp sig i de fina kallblodsloppen för både treåriga och fyraåriga hästar. När det handlar om sådana lopp brukar det vara precis som när det gillar världscupen i skidor. Det vill säga att det är Norge som dominerar kallblodssporten stort för dagen.

I Jöns Olofssons Minne visade man upp treåriga Tangen Jerkila i härlig författning. Stoet stod med tillägg men blåste tidigt fram och tog över ledningen. Sedan klev hon undan i mycket snygg stil efter en snabb avslutning.

– Det var första gången hon reste utanför Norge och allt gick bra med resan. Vi kom under lördagskvällen och hon har skött allt på bästa sätt. I loppet valde jag att köra offensivt och trots det gick hon fort till slut. Tränaren har gjort ett stort jobb med henne och vi kommer säkert att prova i Sverige många gånger framöver, resonerade Gunnar Austevoll efter segerloppet med den lilla oansenliga men ack så vassa Tangen Jerkila.

I storloppet för fyraåringar startade tre norskfödda hästar och de tog också de tre första platserna. Inte oväntat var det Jan Roar Mjölneröds Brenne Rödi som visade sig vara den för dagen bästa. Det bildsköna stoet tog ledningen mitt i första svängen i en mycket snabb öppning. Sedan fick man dämpa en del mitt i loppet innan stoet i spurten bara stack undan.

– Hon gör bra ifrån sig varje gång och när vi kom till ledningen kändes hon mycket bra. Det är en häst som jag hoppas ska klara sig bra även mot de äldre nästa säsong, sa segerkusken.

Hemmatränaren Sören Eriksson körde Cavat On Track för tredje gången och är fortfarande obesegrad bakom Eskilstunahästen. Den fyraårige valacken kördes till ledningen direkt och väl i den positionen gav han inget utrymme för konkurrenter att sticka upp.

– Det blev ganska bekvämt till ledningen och sedan fick jag köra ganska sakta första varvet. När sedan Djuse kom fram så ökades farten lite men det spelade ingen roll. Han gick undan lätt utan att vara hotad, tyckte Sören.

Tyske Dennis Spangenberg kunde lotsa fram speediga Vicky Corner till seger i V64-4 trots att hon satt långt ned i kön ännu i sista sväng. Efter den segern blev det dock följder för hästens tränare eftersom stoet tävlade med ett icke godkänt skobeslag.

– Hästen gick med tåskor och det är inte tillåtet och nu när alla hästar ska tävla med skobeslag så blir det 5000 kronor i böter. Dessutom kommer hästen att fråntas förstapriset, berättade sportchefen Mathias Gustafsson.

Ulf Ohlsson tog en pinne i jakten på att bli allsvensk kuskchampion när han ledde från start till mål med Göran Långs treåriga sto Fantastic Four.

När Ulf tog in en seger så kontrade Björn Goop på direkten. Han satt upp bakom stoet Catch The Cash i V64-epilogen. Sedan Björn kört till ledningen efter 450 meter så gick stoet undan utan att vara pressad.

Mer läsning

Annons