Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Var finns respekten mot hästen?"

/
  • Rikard N Skoglund klarade sig bra i den tragiska olyckan på Dannero på söndagen där hästen L'Amour avled.
  • Rikard N Skoglund. Arikvbild.
  • Lina Bergström under lunchtrav i Östersund 2013. Arkivbild.

Rikshästen L'amour dog på Dannero på söndagen. Kusken Rikard N Skoglund fick hästen över sig men klarade sig mirakulöst bra. Nu kritiseras banan för att loppet inte avblåstes.

Annons

Det tog tvärt stopp för det 5-åriga varmblodsstoet och troligen var hon död redan innan hon föll till marken i åttonde loppet. Tränaren och kusken Rikard N Skoglund kunde inte skydda sig utan hamnade under hästen. När Sporten kontaktar Skoglunds sambo Lina Bergström är hon på väg till Sollefteå för att hämta hem honom till Östersund.

– Han ska gå på kryckor ett tag men har ändå klarat sig bra, säger hon.

Skoglund klarade sig otroligt nog med en muskelskada i vaden. Kryckorna behövs för att benet inte får belastas. Men konsekvenserna är inte enbart fysiska.

– Han fick en ganska stor chock faktiskt. Det har hänt ganska mycket på slutet så man vet inte riktigt hur man ska orka fortsätta när det händer så mycket. Det här är något man aldrig kunnat drömma om att det skulle kunna hända, säger Bergström.

Förutom sorgen över att ha förlorat en häst måste nu paret hantera allt runtomkring. Bergström är kritisk mot arrangören som valde att inte blåsa av loppet, dels för att beslutet att fortsätta påverkar alla de som satsat på loppet, men också för att respekten åsidosatts.

– Jag tyckte det var jättedåligt. För det första talar de om spelsäkerhet och så går de i mål när halva fältet är borta. Och var är respekten för hästen undrar jag, säger Bergström, som för ovanlighetens skulle inte var på plats på Dannero på söndagen.

På måndagsmorgonen var det ännu oklart om L'Amour skulle ersättas.

– Det är en jäkla stor chock men mitt i allting måste man också tänka på tävlingen. Egentligen ska man inte få fortsätta när man inte har sin häst längre. Men vi har inte gjort något fel utan det här var något olyckligt som man inte kunde göra något åt, säger Lina Bergström.

Beskedet kom på måndagseftermiddagen – det blir ingen ny rikshäst.

– När säsongen är i gång ersätter vi inte hästarna. Om det hade inträffat någon dag in i tävlingen hade man kanske kunnat överväga ett annat beslut men nu har det gått nästan två månader in i tävlingen, säger Henrik Högström på Svensk travsport, som uppger att han lider med paret.

Solängets Susanne H Österling blir alltså ensam kvar med Carisma Mearas. På måndagsmorgonen sa Lina Bergström att det skulle kännas orättvist.

– Jag tycker det är ett misslyckande för Rikstravet i så fall – jag har gjort allt för den här hästen för att hon inte ska skada sig.

Bergström säger att hon ännu inte förstått att L'Amour inte finns längre. Hästen ska obduceras under måndagen och förhoppningsvis kommer det att ge svar på en del frågor.

– Det spelar ju ingen roll egentligen men det skulle vara skönt att veta vad som egentligen hände, säger Bergström.

– Det är säkert något medfött fel. Man såg att hon gick bort innan hon gick i backen, berättar hon.

Mer läsning

Annons