Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På söndag går startskottet för Gävles första triathlon: "Det kommer att bli en folkfest"

När Gävles första triathlon kör igång på söndag är det mycket nerver som ligger bakom – och arrangören Ingela Stigenberg hoppas på mycket folk.
– Äntligen är det dags, vi hoppas på en folkfest!

Annons

Utanför Fullriggaren möter Sporten arrangören Ingela Stigenberg inför Gävle triathlon. Det är kring Alderholmen som tävlingen ska gå.

Gävle Triathlon är en del av Danske Invest Triathlon Series som har fyra deltävlingar, i Uppsala, Umeå, Malmö och Gävle. Det är första gången som ett triathlon arrangeras i Gävle.

– Det är en ständigt växande sport och det är många i Gävle som är aktiva det som är lite svårt med triathlon är att många tror att man måste ha proffsgrejer och att man måste vara supervältränad för att delta, så är det inte, säger Stigenberg.

Gävle Triathlon riktar in sig till alla typer av motionärer, barn, ungdomar, vuxna och eliten.

– Det enda som krävs för att delta är att man är simkunnig, har en godkänd cykel och en hjälm, det är egentligen huvudkraven, säger Stigenberg.

Se när arrangören Ingela Stigenberg berättar i klippet nedan om vad deltagarna kan förvänta sig av Gävle triathlon:

Ingela Stigenberg har varit aktiv inom triathlon sedan 2012 och 2014 gjorde hon en Ironman med bra resultat. Nu tar hon triathlon till Gävle.

– Jag tror att det här kommer att gynna Gävle, det är ju en gammal idrottsstad.

Processen från idé till tävling har varit lång, redan 2012 var det prat i föreningen om att arrangera ett triathlon i Gävle, ifjol gjorde Gävle triathlonklubb sitt första försök till arrangemang men fick då avslag. Men nu har klubben rott i land ett treårskontrakt med förbundet och kommunen.

– Ja det har länge funnits ett intresse att arrangera från våran sida. Vi kände väl bara att klubben behövde lite mer kött på benen först, säger Stigenberg och fortsätter:

– Nu kan vi stolt välkomna alla tävlande till Gävles största utomhusarrangemang. Vi stänger av farleden, gatorna i stadskärnan och leder om bussarna. Vi är 150 funktionärer.

Det är cirka 300 anmälda till Gävle Triathlon varav 25 av dessa är barn.

– Det är inte så lätt att få med barn, det är ofta barn till deltagare som är med. Triathlon är verkligen en familjegrej, som sagt, alla kan vara med. Det är något vi hoppas kommer att märkas och det är den känslan som vi vill förmedla. Det finns olika distanser för att det ska passa alla, säger Stigenberg.

Nu hoppas klubben på bra väder som kan locka folk att titta på arrangemanget.

– Om solen får skina så leder det till större engagemang i publiken, om det är regnigt och kallt kanske man bara stannar en kort stund. Det ska vara familjärt.

Om bara vädret får visa sig från sin bästa sida så känner Ingela Stigenberg lugn.

– Det känns tryggt, jag hoppas på en folkfest, det kommer att bli succé!

Tävlingen kommer att gå kring området runt Alderholmen och sträcka sig in i centrala delar av stan. Första start är på söndag 08.30.

Mer läsning