Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-guld till Helena Ekholm

Helena Ekholm vann guld i distansloppet över 15 kilometer vid skidskytte-VM i Ryssland.

Annons

Helena Ekholm var helt överlycklig efter att ha bärgat hem VM-guldet.

– Det är helt otroligt, vilket lopp, det här är i närheten av mitt livs lopp, säger Ekholm till SVT.

– Det var fruktansvärt blåsigt, framförallt i första stå. Vinden tog tag och jag fick kämpa länge där. Det kändes som om jag fastnade på mattan. Men jag visste att skyttet skulle avgöra i dag och tänkte att så länge jag skjuter fullt spelar det ingen roll hur länge stod där.

– Jag lyckades hålla mig lugn och vänta ut vinden. Men jag var nervös inför varenda skott att jag skulle bomma, säger Ekholm.

Helena Ekholms VM-guld i distansloppet är hennes andra medalj i mästerskapet och det första svenska guldet i Chanty-Mansijsk. Ekholm tog brons i damernas jaktstart i söndags efter felfritt skytte även då.

Framgångarna i VM är efterlängtade för Ekholm som floppade rejält vid OS i Vancouver för ett år sedan. Hon fick höra att hon inte pallar pressen i stora mästerskap. Helena Ekholm har blandat och gett i världscupen under säsongen, men verkar ha prickat formen perfekt och nu har Helena Ekholm visat två gånger om att hon kan slå till när det gäller som mest.

Inför mästerskapet bedömde Helena Ekholm att masstarten på lördag är hennes största medaljchans i VM. Det kan därmed bli tre medaljer i årets VM om skjutformen håller i sig över helgen.

Förbundskaptenen Staffan Eklund:
– Det här är fantastiskt kul och jag är otroligt glad för hennes skull. Det är sådana här dagar man känner att det är värt att hålla på med det här, säger han till SVT.
Helena Ekholm hade 79:e skjuttid på stationerna, men Eklund var imponerad över hennes lugn.

– I dag pratade vi mycket om att vänta ut byvindarna och stå kvar i en stabil position. Det är skjuttekniskt viktigt att hålla kvar i pricken när skottet gått, men det är inte lätt i detta väder.

– Jag är otroligt imponerad, det är ett av de bästa lopp hon gjort.

Ekholm har nu 50 träff i följd i VM.
– Vi har skapat situationer för att skaffa tillbaka hennes självförtroende. Det handlar om allt från att korta skjutremmen med en centimeter till att hon inte ska blunda för tidigt vid liggande skyttet, säger Eklund.

Helena Ekholms segermarginal till tvåan Tina Bachmann, Tyskland, blev två minuter och 15 sekunder. Trean Vita Semerenko, Ukraina, var nära tre minuter efter.

Ekholm var den enda av de 93 åkarna som sköt fullt. Övriga svenskor hade problem. Jenny Jonsson gick i mål på 36:e plats, nära åtta minuter efter storasyster Helena. Anna Maria Nilsson hade sex bom och blev 39:a. Med åtta bom blev Anna Carin Zidek 45:a.

Mer läsning

Annons